Lada Kalina Cross: Ruský 'allroad' prichádza na trh

Lada Kalina Cross nebude len oplastovanou verziou známeho ruského modelu. Dostane „štvorkolku“, upravenú prevodovku a zvýšený podvozok. Export nie je istý.

22.10.2014 06:00
debata (30)
Off-roadovo ladená verzia odvodená z kombi... Foto: AutoVaz
Lada Kalina Cross - 2015 Off-roadovo ladená verzia odvodená z kombi Kalina Universal dostala okrem plastovej ochrany podvozku aj zvýšenú svetlosť o 23 mm či strešné nosiče. Nevyzerá zle.

Na autosalóne v Moskve predstavil AutoVaz novú verziu známej Kaliny s prívlastkom Cross. A dal si na nej záležať. Najväčším prekvapením je nepochybne pohon oboch náprav, ktorý neočakávali hádam ani domáci znalci produkcie z Togliatti. Do Kaliny Cross sa dostane dokonca v sérii, čo nie je v časoch crossoverov zďaleka samozrejmosťou. Za základ poslúžilo štandardné kombi Universal, ktoré má však podvozok zvýšený o 23 mm, čo znamená celkovú svetlosť až 208 mm. A to sa už pomaly pohybujeme vo svete SUV.

V teréne by sa Kalina Cross mala cítiť ako ryba... Foto: AutoVaz
Lada Kalina Cross - 2015 V teréne by sa Kalina Cross mala cítiť ako ryba vo vode. Pomôže jej totiž pohon oboch náprav.

Mimo asfaltu bude Kalina Cross ťažiť aj z 15-palcových diskov obutých vysokým profilom pneumatík (195/55 R15) s celoročným dezénom a k tomu množstva plastových ochranných dielcov karosérie v oblasti prahov, dverí a nárazníkov. Do výbavy pribudli aj efektné strešné lišty. Rovnako štedrá je Kalina Cross v interiéri. Okrem kontrastného oranžového čalúnenia a oranžových dekorácií dostala totiž do vienka dva airbagy, klimatizáciu, navigáciu Glonass, audiosystém s USB-portom, elektricky ovládané predné okná a centrálne uzamykanie. A to nie je v Rusku rozhodne štandard.

Interiér je obohatený o kontrastné farebné... Foto: AutoVaz
Lada Kalina Cross - 2015 Interiér je obohatený o kontrastné farebné doplnky. No k dispozícii bude aj navigácia, klimatizácia či audio systém s USB-portom.

Pod kapotou síce ostáva 16-ventilový 4-valec 1,6 MPI s výkonom 64 kW, ale to čo nasleduje v pohonnom reťazci za ním je nóvum. Päťstupňová manuálne prevodovka dostala napríklad kratší prvý a druhý prevodový stupeň, čo má vylepšiť schopnosti Kaliny Cross v teréne. No najväčšou novinkou je pohon 4×4. Zatiaľ sa môžeme len domnievať, že pochádza zo sesterskej značky Dacie, pravdepodobne z SUV Duster. Ten z Nivy by bol už totiž príliš zastaraný.

Dynamikou však Kalina Cross príliš neohúri. Vyššia hmotnosť a vyšší aerodynamický odpor pri nezmenenom výkone sa podpísali na zrýchlení z 0 na 100 km/h za 12,4 sekundy, ale najmä na pomerne nízkej maximálnej rýchlosti 165 km/h. AutoVaz sľubuje priemernú spotrebu 7,2 litra benzínu. Na ruskom trhu si môžu Kalinu Cross dopriať zákazníci za 409 000 rubľov, čo je približne 7 800 eur. Ešte koncom roka by mal začať aj zahraničný export, no nejasná situácia vzhľadom na ekonomické sankcie môže plány Lady skrížiť.

V každom prípade vstáva ruská automobilka AutoVaz zo dna. Okrem Kaliny Cross už predstavila aj Kalinu Sport, Largus Cross a najmä prototyp novej Vesty, ktorá zastúpi v ponuke obstarožnú Prioru. Ešte neskôr pribudne moderný crossover XRay a na jeho základe aj SUV. Do roku 2016 sa tak dočkáme troch úplne nových modelov z Togliatti.

Lada Kalina Cross - 2015
Lada Kalina Cross - 2015
+27Lada Kalina Cross - 2015

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AutoVaz #Togliatti #Lada Kalina #Lada Kalina Cross
Články podľa značiek