Consumer Reports: BMW i3 REX vás môže ohroziť pri predbiehaní

Elektromobil BMW i3 REX s predĺženým dojazdom môže vodičov vystaviť veľmi nepríjemnej situácii. Pri predbiehaní prestane akcelerovať!

22.10.2014 16:00
debata (1)
V režime predĺženého dojazdu a v situácii, keď... Foto: BMW
BMW i3 V režime predĺženého dojazdu a v situácii, keď nie je v batériách dostatok energie sa môže akcelerácia z 0 na 100 km/h predĺžiť z deklarovaných 7,9 sekundy až na neuveriteľných 40. Predstavte si to pri predbiehaní...

Karbónovo-hliníkový elektromobil BMW i3 sa okrem čisto elektrickej verzie dodáva aj vo verzii REX s predĺženým dojazdom. O dodatočné kilometre sa po vybití batérií postará generátor poháňaný malým dvojvalcovým motorom s objemom 647 ccm. A v tom je vlastne problém. Podľa Consumer Reports má totiž i3 REX v režime so zapnutým generátorom podstatne odlišné dynamické parametre ako v elektrickom režime.

Kým s nabitými batériami akceleruje na stovku za 7,9 sekundy v móde REX to môže trvať od 27 až do nekonečných 40 sekúnd. Napríklad pri predbiehaní môže teda dôjsť k veľmi nepríjemnej situácii, najmä ak vodič nie je informovaný o tom, že v batériách už nie je dostatok zvyškovej energie na podporu akcelerácie a že vozidlo môže využiť výlučne energiu vyrobené malým spaľovacím motorom.

A presne to sa stalo aj jednému vodičovi pri predchádzaní vo svahu. Jednoducho mu došla „šťava“. Našťastie neprišlo k incidentu, no automobilka zareagovala vyhlásením, že zjedná nápravu a že modely i3 REX dodávané od januára budúceho roku už tento problém mať nebudú. Upraví riadiacu jednotku systému a vodiča tiež upozorní na nebezpečne nízku hladinu energie v akumulátoroch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW i3 #BMW i3 REX
Články podľa značiek