Toyota a Lexus zvolávajú 1,7 milióna áut. Problémom sú brzdy

Toyota sťahuje na celom svete do servisov približne 1,7 milióna áut. Dôvodom sú tri poruchy, ktoré súvisia aj s brzdovým systémom. Zvolávacia akcia sa týka aj vozidiel značky Lexus.

23.10.2014 12:00
Toyota - logo Foto:
Potenciálne problémy s únikom brzdovej kvapaliny a tesnosťou palivového systému privedú do servisov 1,7 milióna vozidiel značiek Toyota a Lexus. V Európe sa zvolávacia akcia týka 36 000 áut Lexus.
debata

Medzi kontrolovanými modelmi sú vozidlá Toyota Crown Majesta, Crown, Noah, Voxy, Corolla Rumion a Auris. Lexus má problémy až s desiatimi modelmi. Na domácom trhu ide o 1,05 milióna áut a v zahraničí 615 000. Z toho pripadá na Európu 36 000 vozidiel značky Lexus. Približne polovica vozidiel má problémy s potenciálnym únikom brzdovej kvapaliny. Ďalšie súvisia s rozvodom paliva. Toyota zatiaľ nemá žiadne informácie o tom, že by poruchy spôsobili zranenia alebo nehody.

Nie je to však po prvý raz čo Toyota zvoláva tento rok vozidlá do servisov. Už v apríli oznámila „zvolávačku“ v objeme 6,58 milióna áut, čo bola jej druhá najväčšia servisná akcia. Dva mesiace nato musela povolať ďalších 3,2 milióna áut, ktoré mali problémy s funkčnosťou airbagov. Nebola v tom však sama, problémy totiž spôsobil dodávateľ, ktorý zásoboval aj konkurenčné značky. Napriek tomu Toyota obhájila vlani titul najväčšieho automobilového výrobcu. Predala 9,98 milióna áut. Aj tento rok vedie štatistiky za prvých deväť mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Lexus #zvolávacia akcia
Články podľa značiek