Audi A6 Hybrid končí. Nie je oň záujem

Kým Lexus predáva viac ako polovicu všetkých modelov s hybridným pohonom, v Ingolstadte majú celkom opačný problém. Hybridné Audi A6 končí pre nezáujem. Predalo sa len 4 000 kusov.

31.10.2014 12:00
Audi A6 Hybrid Foto:
Audi A6 s hybridným pohonom zákazníkov neočarilo. Prednosť dali minimálne rovnako úsporným a pritom lacnejším dieselovým verziám A6 TDI.
debata

Tomu, že o hybrid Audi A6, poháňaný 4-valcom 2,0 TFSI (155 kW) a elektromotorom v prevodovke s výkonom 30 kW, nebol záujem, sa v podstate netreba čudovať. Na rozdiel od Lexusu má totiž Audi v ponuke špičkové a úsporné naftové motory, navyše chystá celý rad extrémne úsporných verzií s prívlastkom ultra. Takže normovaná spotreba drahého hybridu na úrovni 6,2 litra jednoducho neočarila. Druhým dôvodom je, že Audi nenašlo odvahu postaviť svoj luxusný hybrid do boja v USA. Od roku 2011 sa predávalo prakticky len v Európe a v Ázii, ktorá si prisvojila až 80-percentný podiel z celkových 4 000 vyrobených ku­sov.

Čerstvý facelift modelov A6, A6 Avant, S6 a RS6, predstavený nedávno v Paríži, tak už nezahŕňal hybridnú verziu. Jednoducho, v Ingolstadte ju stiahli z výrobných liniek. To ale neznamená, že Audi na hybridy rezignuje. V portfóliu zostáva naďalej hybridná vlajková loď A8 a kompaktný crossover Q5 s hybridným pohonom. Navyše je tu prvý plug-in hybrid Audi v podobe A3 Sportback e-tron. A presne touto cestou by sa mala v budúcnosti vydať aj nová generácia hybridnej Á-šestky na platforme MLB, ktorá je pripravená aj pre zástavbu väčšieho množstva dobíjateľných akumulátorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi A6 #Audi A6 Hybrid
Články podľa značiek