Lexus LF-C2: Príde otvorená verzia kupé RC?

Po autosalóne v Los Angeles nadobúdajú špekulácie o novom kabriolete odvodenom z kupé RC reálnejšie kontúry. Predznamenáva ho koncept LF-C2.

24.11.2014 12:00
debata
Dizajnéri naordinovali konceptu mohutnú... Foto: Lexus
Lexus LF-C2 Concept - 2014 Dizajnéri naordinovali konceptu mohutnú vretenovú prednú masku a 20-palcové disky kolies s lúčovým dizajnom. Lexus tvrdí, že viaceré prvky štúdie sa objavia v sériových modeloch.

Z vlaňajšieho konceptu LF-CC sa vykľulo v priebehu pár mesiacov sériové kupé Lexus RC, a tak je viac ako pravdepodobné, že losangelská štúdia LF-C2 je zas predohrou jeho otvorenej verzie. Najmä ak z ponuky Lexusu načas vypadol kabriolet IS 250C. Ako showcar si však mohla štúdia LS-C2 dovoliť viacero výstredností. Napríklad monumentálnu vretenovú masku, dvadsaťpalcové disky kolies s originálnym lúčovým dizajnom či zadnú kapotu s dvojicou bublinových prelisov. Lexus nešetril ani na ostrých líniách, ktoré sú preň v súčasnosti typické.

Koncept  LF-C2 stojí na platforme kupé Lexus... Foto: Lexus
Lexus LF-C2 Concept - 2014 Koncept LF-C2 stojí na platforme kupé Lexus RC. V porovnaní s ním je však otvorená verzia o 23 mm dlhšia a o 13 nižšia.

Automobilka tvrdí, že niektoré z týchto prvkov sa pretavia do sériovej produkcie a že LF-C2 v mnohom predznamenáva evolúciu jeho dizajnu. Efektne pôsobí aj zlatý viacvrstvový lak s 3D efektom. Prvou vrstvou je základná farba, po ktorej nasleduje strieborný priehľadný lak a potom žltý odtieň, ktorý vďaka odrazom striebornej vytvára iskrivo žiarivý lesk. Zlaté motívy však nájdeme aj v interiéri, ktorý ponúka štyri samostatné sedadlá a vraj aj dostatok priestoru. To najdôležitejšie však Lexus zatiaľ neprezradil.

Mohutné koncovky výfukov veštia prítomnosť... Foto: Lexus
Lexus LF-C2 Concept - 2014 Mohutné koncovky výfukov veštia prítomnosť atmosférického 8-valca 5,0 V8 z kupé RC-F. Automobilka to však nepotvrdila.

Štúdia nemá totiž žiadnu strechu, a tak nie je jasné, čí počíta sériový kabriolet s pôvodnou sklápateľnou strechou z pevných materiálov, alebo s plátnom, ktoré prežíva v poslednom čase v triede kabrioletov renesanciu. Zachovaniu štíhleho profilu pontónu a redukcii nadváhy by však ľahšia a skladnejšia textília určite prospela. Na rozlúštenie tejto hádanky si ale ešte budeme musieť počkať, podobne ako na informácie o technike. Tie totiž Lexus v tlačovej správe vôbec nespomína.

Štúdia zatiaľ nemá žiadnu strechu. Je teda... Foto: Lexus
Lexus LF-C2 Concept - 2014 Štúdia zatiaľ nemá žiadnu strechu. Je teda otázne, či dá sériová verzia prednosť pevným materiálom, alebo ľahšiemu a skladnejšiemu plátnu.

Vzhľadom na dvojicu koncoviek výfukov nie je však vylúčené, že pod prednou kapotou by sa mohol nachádzať robustný atmosféricky 8-valec 5,0 V8 s výkonom 334 kW, prevzatý z ostrej verzie kupé RC-F. Či z kabrioletu vznikne aj „efko“, nie je isté. Skôr to vyzerá na použitie umiernenejšieho 6-valca 3,5 V6 (228 kW). A nezabúdajme ani na to, že Lexus má už v talóne 4-valcové turbo 2,0 Twin Scroll (175 kW), ktoré by krásnemu kabrioletu tiež slušalo.

Zlatá farba prerastá aj do interiéru so... Foto: Lexus
Lexus LF-C2 Concept - 2014 Zlatá farba prerastá aj do interiéru so štvoricou samostatných sedadiel. Palubná doska síce vychádza k kupé RC, ale analógové prístroje nahrádza displejmi. A nájdeme ich dokonca aj na volante.

Na záver spomeňme rozmery štúdie. Tá je dlhá 4 715, široká 1 840 a vysoká 1 385 mm. To znamená, že v porovnaní s kupé RC je LF-C2 o 23 mm dlhšie a o 13 mm nižšie. Základ konceptu je teda nespochybniteľný.

Lexus LF-C2 Concept - 2014
Lexus LF-C2 Concept - 2014
+21Lexus LF-C2 Concept - 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Lexus #autosalón Los Angeles 2014 #Lexus LF-C2 #lexus LF-CC
Články podľa značiek