Lada Niva 2015: Ruská legenda dostane nový motor

Legendárna Lada Niva sa do dôchodku stále nechystá. Dokonca ju čakajú novinky pod prednou kapotou. Objaviť by sa tu mal novší motor z Lady Priora.

03.12.2014 16:00
debata (4)
Modernizovaná Niva zamení starý benzínový motor... Foto: AutoVaz
Lada Niva 4x4 Modernizovaná Niva zamení starý benzínový motor s objemom 1,7 litra za novší a výkonnejší 1,6i. Diesel v pláne nie je.

Niva je na linkách nepretržite od roku 1977. Za ten čas sa z nej stala skutočná off-roadová legenda. Najmä preto, že sa v podstate vôbec nezmenila. Počas svojej 37-ročnej kariéry však predsa len prešla viacerými inováciami. Tá posledná prebehla v roku 2010, keď dostala nové smerové svetlá, komfortnejšie sedadlá či zvnútra nastaviteľné spätné zrkadlá. No do dôchodku sa stále nechystá, a tak prichádza na rad ďalší facelift.

Vynovená Niva má dostať nielen civilnejší vzhľad, klimatizáciu, vyhrievané sedadlá či elektricky ovládané okná, ale aj novú pohonnú jednotku. Zatiaľ to nie je oficiálne, ale ruské médiá považujú za prakticky isté, že pôjde o motor z novšej Lady Priora. To znamená nahradenie obstarožného 8-ventilového 4-valca s objemom 1,7 litra za menší, no výkonnejší motor 1,6i. Neskôr sa vraj počíta aj so 16-ventilovou verziou pre 5-dverovú verziu Nivy.

V súčasnej podobe má Niva, teda vlastne Lada 4×4, ako znie jej oficiálny názov na ruskom trhu, vydržať na linkách do roku 2018, keď ju čaká ďalšia modernizácia. S úplne novou Nivou by sme sa tak mali stretnúť až okolo roku 2020. Zatiaľ jej bude robiť konkurenciu podstatne modernejší, ale aj drahší Chevrolet Niva, vyrábaný v Rusku v spoločnom závode AutoVazu a koncernu GM. Jeho druhá generácia sa predstavila len nedávno v podobe konceptu na autosalóne v Moskve.

Lada Niva 4x4
Lada Niva 4x4
+3Lada Niva 4x4

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AutoVaz #Lada Niva #Lada 4x4
Články podľa značiek