Fabia Monte Carlo: Prvá skica športového paketu. Vraj zo Škody

Tešíte sa na novú Fabiu RS? Zabudnite. Už dlhšie je známe, že s ňou mladoboleslavská automobilka v tretej generácii neráta. Zato chystá druhý diel extrémne úspešného príbehu s názvom Monte Carlo. Toto je vraj prvá oficiálna skica.

04.12.2014 16:00
Škoda Fabia Monte Carlo - 2015 Foto:
Skica vraj zachytáva možnú podobu novej Fabie Monte Carlo. Chýba však čierna strecha. Do úvahy tak pripadá možnosť, že po zrušení Fabie RS postúpi Monte Carlo o stupienok vyššie a jeho miesto „zapláta“ lacnejšia Fabia s paketom Sport.
debata (3)

Predaje Fabie RS druhej generácie Škodu nepresvedčili. Aspoň nie natoľko, aby jej dala do budúcnosti ďalšiu šancu. Kým totiž Octavia RS tvorila až 8-percentný podiel na predaji tohto modelového radu, Fabia RS sotva jedno. Výroba sa preto ukázala ako zbytočne nákladná a neefektívna. Zato spravila Škoda priam dieru do sveta s Fabiou Monte Carlo. Z tej plánovala pôvodne vyrobiť len 5 000 kusov, no nakoniec sa vďaku záujmu zákazníkov vyšplhala celá edícia až k číslu 20 000. Čo na tom, že pod kapotou pracoval slabučký motor 1,2 TSI (63 kW) alebo dokonca diesel 1,6 TDI. Cena a atraktívny dizajn urobili svoje.

Podobne zafungoval červeno-čierny recept aj v prípade Rapidu, Yeti a malého Citigo, všetkých s prívlastkom Monte Carlo. Takže sa nemožno čudovať, že Škoda už usilovne pracuje aj na novej Fabii s imidžom týchto slávnych pretekov. Ako bude vyzerať? To vraj prezrádza skica, ktorú zverejnil server skoda-news.cz, o ktorej tvrdí, že pochádza priamo zo Škody. Čo iné by to malo byť, ak nie práve Fabia Monte Carlo? Aj keď je tu jeden zásadný rozdiel. Kým doterajšie modely Monte Carlo kombinujú červený lak karosérie s čiernou strechou, na skici je nová Fabia lakovaná iba v červenej farbe. Inak je to klasika.

Veľké kolesá, pravdepodobne 17-palcové, sú inšpirované novou Octaviou RS a nechýba ani úzky predný spojler či čierne pozadie reflektorov. Zadný spojler nie je z tejto skice zrejmý. Na boku nájdeme navyše nálepky s nápisom Sport. To by mohlo zároveň znamenať, i keď pravdepodobnosť je minimálna, že Škoda pripravuje okrem Fabie Monte Carlo aj menej „ostrú“ verziu s paketom Sport. Celkom bez logiky to nie je. Zrušením Fabie RS by totiž úspešné Monte Carlo mohlo postúpiť na rebríčku o stupienok vyššie. Napríklad tým, že okrem športového zjavu by sa pod jeho kapotou objavili výkonnejšie agregáty.

Sport by tak v podstate len „zaplátal“ dieru v cenovej hladine pôvodného Monte Carla pre tých, ktorým na výkone nezáleží a stačí im, že sa ich Fabia bude tváriť športovo. Na odpoveď si však ešte budeme musieť chvíľu počkať. Určite však nie dlhšie, ako do jarného autosalónu v Ženeve.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Fabia #Škoda Fabia Monte Carlo
Články podľa značiek