Renault plánuje superlacné autá. Lacnejšie ako Dacia

Keď sa Renultu nedarí vo vyšších triedach, chce to opäť skúsiť v lowcostovom teritóriu. Presne desať rokov od predstavenia Dacie Logan plánuje priviesť na svet autá s cenou len 4 000 eur.

16.12.2014 16:00
Renault - lacné auto Foto:
Nový modelový rad by mal obsahovať sedan, hatchback, crossover, a dokonca 7-miestne MPV. Cena by sa malo točiť okolo 4 000 eur. Tomu však bude zodpovedať aj skromné vybavenie a nízka bezpečnosť.
debata (6)

Túto zaujímavú informáciu priniesol francúzsky denník Los Echos, takže určite nejde len o prázdne reči. Domáce médiá jednoducho vidia francúzskym automobilkám do kariet. Podľa tohto zdroja by malo ísť o štyri modely postavené na platforme CAMM, vyrábanej so sesterským Nissanom, určenej pre vozidlá s dĺžkou do štyroch metrov. Núka sa teda paralela s novými Datsunmi, ktoré už pôsobia napríklad v Indii.

Nový modelový rad by mal obsahovať sedan, hatchback, módny, ale stále ultralacný crossover, a dokonca 7-miestne MPV. Za rekordne nízkymi cenami bude však stáť sparťanská výbava, nízka bezúečnosť a lacná výroba v marockom závode Tangier, kde Dacia produkuje modely Lodgy či Dokker. Zaujímavé tiež je, že nové vozidlá budú niesť logo Renaultu a nie Dacie ani Datsunu. Určené však majú byť primárne pre juhoamerický trh. A to už v lete budúceho roka.

No ktovie, ani s Daciou to v Európe nevyzeralo najprv ružovo, nakoniec sa jej však podarilo doslova prevalcovať nielen východné, ale aj západoeurópske trhy. Z pôvodného plánu vyrábať autá s cenou 5 000 eur však zišlo. Jednoducho preto, lebo autá homologované na vyspelých trhoch musia byť bezpečnejšie a ekologickejšie. To znamená viac techniky, materiálu, a teda aj vyššie výrobné náklady. Podobný osud by tak mohol stihnúť aj nové ultralacné štvorčatá Renaultu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia
Články podľa značiek