BMW má parkovací autopilot. Sám zaparkuje a sám po vás príde

Na výstave spotrebnej elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas predvedie BMW na prototype elektromobilu i3 autonómny parkovací asistent. Zaobíde sa bez vašej pomoci. Sám nájde miesto, zaparkuje a sám po vás príde. Dokonca aj v podzemnej garáži.

24.12.2014 07:00
BMW - Remote Valet Parking Foto:
Nový autonómny parkovací pilot by si mal poradiť s orientáciou a pohybom dokonca aj v priestoroch, kde nie je dostupný signál GPS. Jeho očami budú štyri laserové skenery.
debata (3)

Technológia s názvom Remote Valet Parking Assistant nie je celkom nová. S parkovacími autopilotmi experimentuje viacero automobiliek. Okrem BMW napríklad aj koncern Volkswagen či Honda. Cieľom je, aby ste z vozidla mohli vystúpiť tam, kde to potrebujete, a parkovanie vrátane nájdenia vhodného parkovacieho miesta prenechali samotnému vozidlu. Dnes sa zdá, že vo vývoji je najďalej BMW. Jeho parkovací autopilot zvládne totiž aj parkovanie v miestach, kde nie je dostupný signál GPS.

Vozidlo si z garáže privoláte pomocou hodiniek... Foto: BMW
BMW - Remote Valet Parking Vozidlo si z garáže privoláte pomocou hodiniek SmartWatch.

Predstaví ho v Las Vegas na výstave CES 2015 na prototype elektromobilu BMW i3. Na orientáciu využije štyri laserové skenery, teda takzvané lidary, ktoré budú skenovať okolie vozidla. Tieto údaje si vozidlo prevedie do digitálnej mapy, podľa ktorej sa bude pohybovať. Podľa BMW sú lidary natoľko presné, že si poradia s chodcami či dokonca s nesprávne zaparkovanými autami. Vozidlo by tak malo bez problémov zvládnuť aj neočakávané situácie a zaparkovať bez akéhokoľvek vonkajšieho zásahu.

Vychádzanie z parkovacieho miesta bude fungovať tým istým spôsobom, len v opačnom poradí. Vozidlo si privoláte pomocou hodiniek SmartWatch a auto vás vyzdvihne na mieste, kde ho čakáte. To všetko by malo experimentálne BMW i3 zvládnuť počas prezentácie v Las Vegas. V sérii by sa však malo objaviť v omnoho väčšom „korábe“. Špekuluje sa, že premiéru absolvuje v dlho avizovanom luxusnom BMW 9, ktoré by malo vytvoriť nový vrchol mníchovskej modelovej hierarchie a ktoré sa formou konceptu Vision Future Luxury predstavilo v Pekingu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Remote Valet Parking Assistant
Články podľa značiek