Vahland: Škoda chystá športový Superb. Čo to bude?

Škoda ešte nestihla predstaviť sériovú podobu tretej generácie Superbu a už tu máme ďalšie informácie o jeho budúcnosti. Chystá sa čosi ako Superb RS?

09.01.2015 18:00
Škoda VisionC Foto:
Športový Superb nebude podľa Vahlanda zbytočne premotorizovaný. Prednosť dostane pohon 4x4 a športový body kit.
debata

Pamätáte si ešte na koncept Škoda Tudor, ktorý sa predstavil v roku 2002 na autosalóne v Ženeve? Pôsobivé dvojdverové kupé vtedy predznamenalo príchod prvej generácie Škody Superb. Do výroby sa však nikdy nedostalo a športové méty boli Superbu zapovedané aj v ďalšej generácii. Tie na seba vzali verzie RS odvodené z Fabie a Octavie. Teraz by sa to však mohlo zmeniť. Nie, nejde o fámy. O príprave športovejšej tváre Superbu sa rozhovoril sám šéf značky Winfried Vahland.

Kupé, či už dvojdverové alebo štvordverové, ale rozhodne nečakajte. Ak áno, tak potom vznikne skôr z Octavie. „Uvažujeme o postavení športového modelu. Nehovorím priamo o Superbe RS, ale povedzme, že by mal mať prinajmenšom športový vzhľad,“ povedal na túto tému Vahland. Problém by isto nemusel byť ani s výkonom, platforma MQB totiž umožňuje montáž motorov s výkonom cez 200 kW, napríklad 4-valca 2,0 TSI z Golfu R (221 kW). Lenže touto cestou sa asi Škoda nevydá.

Vahland totiž spresňuje, že výkon nie je to, na čom zákazníkom Škody až tak záleží. „Radšej dávajú prednosť pohonu 4×4 a nižšej cene.“ Cesta teda vedie kdesi k edícii Monte Carlo, s ktorou na rozdiel od Fabie RS urobila česká automobilka nečakanú dieru do sveta a ktorej „recept“ implantovala aj do Yeti či Roomsteru. „Je to vec objemu predaja. Máme pocit, že Superb RS by bol zbytočne nákladný, cena by sa mohla vyšplhať až na 50 000 eur a zákazníci by takýto produkt nekupovali. To, čo chceme, je auto so 4×4 a športovým vzhľadom.“

S akým športovým Superbom Škoda príde, teda nie je ešte jasné. Ak to nebude RS ani Monte Carlo, dal by sa očakávať ešte aj Superb Sport. Presne podľa vzoru novej Fabie, ktorá by sa mala okrem Monte Carla objaviť aj v takejto verzii. Tým Škoda vykryje absenciu Fabie RS, ktorá už zelenú do výroby nedostala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #RS
Články podľa značiek