Volvo S60 Cross Country: Švédi stvorili terénny sedan!

Na oplastované „kombíky“ sme si už zvykli. Ale sedan so zvýšeným podvozkom? Tak to tu ešte nebolo. Volvo mu však verí. Novinku predstaví v Detroite.

12.01.2015 06:00
Volvo S60 Cross Country - 2015 Foto:
Volvo S60 Cross Country vytvára nový segment crossoverov s karosériou sedan. Najzásadnejším rozdielom v porovnaní s S60 je podvozok zvýšený až o 65 mm.
debata

Volvo bolo v roku 1997 prvou automobilkou, ktorá pretvorila luxusné kombi V70 na univerzálnejší model schopný zdolávať aj prašné cesty. Dostalo prívlastok Cross Country a spustilo nástup terénnych kombi, hoci konkurencii chvíľu trvalo, kým sa spamätala. Len pre zaujímavosť, Audi prišlo s podobne koncipovaným A6 Allroad až o dva roky neskôr. Medzičasom sa rodina oplastovaných modelov so zvýšeným podvozkom rozrástla ja o Volvo V40 Cross Country a V60 Cross Country. Napokon, najnovšiu generáciu predstavila švédska automobilka len nedávno na autosalóne v Los Angeles.

Na vyššom podvozku sa podieľajú aj veľké disky... Foto: Volvo
Volvo S60 Cross Country - 2015 Na vyššom podvozku sa podieľajú aj veľké disky kolies s priemerom 18 a 19 palcov obuté pneumatikami s vyšším profilom.

To však Volvu nestačí. Po rokoch sa odhodlalo na ďalší odvážny krok. Ochranné plasty a zvýšený podvozok implantovalo po prvýkrát do sedanu. Volvo S60 Cross Country je odvodené práve z kombi V60, no má klasickú trojpriestorovú karosériu. Najzásadnejším rozdielom v porovnaní so sedanom S60 je podvozok zvýšený až o 65 mm. To má novinke zabezpečiť spolu s pohonom oboch náprav AWD a diskami s priemerom 18 a 19 palcov, obutými pneumatikami s vyšším profilom, vskutku slušnú prejazdnosť terénom. V Európe sa však objavia aj verzie s pohonom predných kolies.

Terénny tuning uzatvárajú plastové chrániče... Foto: Volvo
Volvo S60 Cross Country - 2015 Terénny tuning uzatvárajú plastové chrániče nárazníkov, chránené prahy a odlišná maska chladiča s robustnejším plástovým výpletom.

Tuning uzatvárajú plastové chrániče nárazníkov, chránené prahy a odlišná maska chladiča s robustnejším plástovým výpletom. Pod kapotou je na výber z troch motorov. Najvýkonnejší bude 5-valec 2,4 T5 (189 kW) s pohonom AWD. Spoločnosť mu bude robiť 5-valcový diesel 2,0 D4 (140 kW), tiež kombinovaný s pohonom oboch náprav. Ak vám bude stačiť hnaná predná náprava, nájdete pod označením D4 4-valcový dieselový dvojliter z úplne novej generácie úsporných agregátov Drive-E. Volvo S60 Cross Country predstaví automobilka už tento týždeň na najväčšom americkom autosalóne v Detroite a v lete zamieri na trhy, vrátane toho európskeho.

Pod kapotou sa objavia tri motory, a to v... Foto: Volvo
Volvo S60 Cross Country - 2015 Pod kapotou sa objavia tri motory, a to v kombinácii s pohonom predných kolies alebo pohon oboch náprav AWD.

Volvo svojej atypickej novinke verí. „Objavili sme medzeru na trhu, ktorú môže vyplniť terénne zdatnejší sedan s drsnými dizajnovými rysmi. Volvo S60 Cross Country osloví ľudí, ktorí hľadajú vzrušujúci sedan, ponúkajúci jasné výhody vozidiel typu crossover. Táto dynamická koncepcia dá vodičovi možnosť vychutnať si jazdu vďaka precízne reagujúcemu, no robustne stavanému podvozku, čo do segmentu sedanov prináša nekonvenčné spojenie športového a dobrodružného charakteru,“ hovorí Alain Visser, hlavný viceprezident pre predaj, marketing a zákaznícke služby.

Volvo S60 Cross Country - 2015
Volvo S60 Cross Country - 2015
+3Volvo S60 Cross Country - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo S60 #autosalón Detroit 2015 #Volvo S60 Cross Country #Cross Country
Články podľa značiek