Honda má predvídavý tempomat. Vycíti, že vám ktosi skríži cestu

Adaptívne tempomaty s radarom nie sú žiadnou novinkou. Dostávajú sa dokonca aj do malých áut. Ten od Hondy s označením i-ACC je však predsa len iný. Reaguje aj na situácie, keď vám niekto skríži jazdný pruh.

12.01.2015 12:00
Honda - tempomat i-ACC Foto:
Adaptívny tempomat i-ACC dokáže predvídať situáciu, či sa niekto náhle preradí do vášho jazdného prúdu. Podľa Hondy až päť sekúnd predtým, ako sa tak môže stať.
debata

Bežné adaptívne tempomaty sú skvelou pomôckou. Udržujú bezpečný odstup od vozidla a v prípade, že vodič pred vami začne brzdiť, znížia v spolupráci s brzdovým systémom rýchlosť, prípadne vozidlo úplne zastavia. To všetko bez toho, aby ste sa dotkli brzdového pedálu. V situácii, keď vám niekto prudko vojde z vedľajšieho jazdného prúdu do vášho, však reagujú neskoro, doslova až vtedy, keď je takýto kolízny manéver dokončený.

Honda má však recept. Jej nový tempomat i-ACC, Inteligent Adaptive Cruis Control, je doplnený o prediktívnu funkciu, ktorá dokáže predvídať nebezpečné situácie. Pravdepodobnosť kolízie zisťuje až päť sekúnd predtým, ako k nej dôjde. Preto reaguje veľmi plynulo a bez vyľakania vodiča. Ten si totiž ešte nemusí byť vedomý hroziaceho nebezpečenstva. Systém ho najprv upozorní jemným pribrzdením a na displeji zobrazí príslušnú ikonu. Ak vodič nereaguje, následne začne s intenzívnym brzdením tak, aby udržal bezpečnú vzdialenosť.

A odkiaľ i-ACC vie o hroziacom nebezpečenstve? Riadiaca jednotka systému je totiž „nabitá“ dátami z výskumov správania európskych vodičov. Na zisťovanie polohy iných vozidiel používa kameru a radar. Následne vyhodnotí vzťahy medzi vozidlami a na základe toho použije algoritmus na predvídanie pravdepodobnosti, či vozidlá v susedných pruhoch zmenia náhle jazdný pruh. Vďaka tomu umožnia vozidlu rýchlu, bezpečnú a pohodlnú reakciu.

Systém dokáže zistiť, na ktorej strane cesty sa nachádza vozidlo predstavujúce riziko a automaticky zistí, na ktoré zo „susediacich“ áut je v danom momente potrebné dávať najväčší pozor.Tempomat i-ACC predstaví Honda v modernizovanom SUV Honda CR-V, ktoré sa objaví na trhu už v priebehu tohto roka. Zákazníci si však zaň budú musieť priplatiť, pretože bude súčasťou cenníka doplnkovej výbavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #radarový tempomat #Honda CR-V #i-ACC
Články podľa značiek