StoreDot: Nabíjanie batérií nebude trvať dlhšie ako tankovanie. Vraj

Máme tu ďalšiu senzačnú správu ohľadne batérií budúcnosti. Izraelská spoločnosť StoreDot oznámila, že vyvíja akumulátory s extrémne rýchlym dobíjaním. To nemá trvať dlhšie ako tri minúty. Neprepadajme však prílišnému optimizmu.

15.01.2015 16:00
Nissan Leaf Foto:
Funkčnosť novej organickej batérie predviedla spoločnosť StoreDot zatiaľ len na mobilnom telefóne. Ak však uspeje, dvere má otvorené aj do automobilového priemyslu.
debata (13)

Správ o revolučných batériách budúcnosti je viac ako dosť. Čaká sa napríklad na li-air akumulátory s podstatne nižšou hmotnosťou a neporovnateľne vyššou kapacitou, než aké ponúkajú súčasné li-on batérie. Prelom na poli elektromobilov, konkrétne zlepšovania kapacity akumulátorov, oznámili len v minulom roku napríklad automobilky Nissan či Volkswagen. Na vývoji batérií budúcnosti pracuje aj americká Tesla. No zatiaľ tu nemáme žiadne hmatateľné výsledky.

Istá skepsa preto sprevádza aj najnovšiu aktivitu izraelskej spoločnosti StoreDot, ktorá na veľtrhu CES 2015 predviedla novú generáciu batérie, ktorá sa nabíja extrémne rýchlo. Zatiaľ ju síce demonštrovala len na mobilnom telefóne Samsung, ktorý sa nabil rýchlejšie, ako stihla zovrieť voda v rýchlovarnej kanvici, no ak batéria uspeje tu, dvere má otvorené aj do automobilového priemyslu. Dobíjanie by potom nemalo trvať dlhšie ako bežné tankovanie, teda približne tri minúty.

Technológia revolučnej batérie ostáva zatiaľ tajomstvom. StoreDot však hovorí o organickom akumulátore využívajúcom špeciálne syntetické molekuly. Kedy by sa mohol objaviť na trhu, spoločnosť nespresnila. A to je presne to, čo sprevádza všetky podobné informácie. Okrem rýchleho nabíjania či kapacity musia totiž akumulátory uspieť aj v iných disciplínach. K tým najzásadnejším patrí prijateľná cena, dostatočná životnosť a chemická stálosť, ktorá súvisí s ich bezpečnosťou.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #StoreDot #dobíjanie
Články podľa značiek