Opel Ampera sa vráti. Vraj ako elektrický Karl!

O tom, že cesty Chevroletu Volt a Opela Ampera, prvých sériových elektromobilov s predĺženým dojazdom, sa rozídu, sme informovali už vlani. Na rozdiel od nového Voltu bude totiž Ampera čistým elektromobilom. Za základ má posúžiť lacný Opel Karl.

30.01.2015 12:00
Opel Karl - 2015 Foto:
Nová Ampera nebude mať so Chevroletom Volt nič spoločné. Dokonca ani platformu. Jednou z možností je, že malý elektromobil vznikne na báze lacného modelu Opel Karl. Stať sa tak má však až v roku 2018.
debata

Ampera v Európe neuspela. Aj napriek znižovaniu ceny. Bola stále drahá, príliš futuristická a so svojím 4-miestnym interiérom aj málo praktická. Opel preto už nechce v budúcnosti zopakovať tú istú chybu. Náhradu však chce. Odpoveďou má byť nová Ampera, ktorá využije len elektrický pohon, teda čistý elektromobil. S novým Voltom však už nebude mať nič spoločné. A to nielen z dôvodu odlišného pohonu. Spoločná totiž nebude ani platforma.

Podľa najnovších informácií chce Opel postaviť novú Amperu na základe mini Karl. Miesto litrového trojvalca dostane elektromotor a miesto nádrže akumulátory. Dojazd by mal byť približne 150 km. A to je pomerne veľké sklamanie, pretože pôvodné informácie hovorili o dojazde až 320 km a o batériách novej generácie od LG Chem. Tie však dnes ladia skôr s konceptom elektromobilu Chevrolet Bolt, ktorý sa predstavil spolu so novým Voltom v Detroite.

Druhou alternatívou pre vznik Ampery je... Foto: Chevrolet
Chevrolet Bolt EC Concept - 2015 Druhou alternatívou pre vznik Ampery je rebrending elektromobilu Chevrolet Bolt, ktorý sa vo forme konceptu predstavil len pred pár dňami v Detroite.

Núka sa tak ešte jedna možnosť. Keďže Chevrolet sa definitívne sťahuje z európskeho trhu s výnimkou Ruska, mohol by budúci sériový Bolt byť presne tým, čo by s logom blesku nahradilo pôvodnú Amperu. A elektrický Karl? Ten by mohol jednoducho len doplniť elektrickú flotilu Opela v Európe a vytvoriť lacnejšiu alternatívu k drahšej Ampere s väčším dojazdom a väčšou zásobou drahších akumulátorov. Stať sa tak má však až v roku 2018.

Chevrolet Bolt EC Concept - 2015
Chevrolet Bolt EC Concept - 2015
+5Chevrolet Bolt EC Concept - 2015
Opel Karl - 2015
Opel Karl - 2015
+16Opel Karl - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobil s predĺženým dojazdom #Opel Ampera #Chevrolet Volt #Chevrolet Bolt
Články podľa značiek