VW Golf GTD Variant: Octavia Combi RS TDI už nie je sama

Golf tlačí na Octaviu tak ako nikdy predtým. Po tom, ako sa Variant dotiahol veľkosťou kufra na české kombi, prichádza ďalší úder. Golf sa v Ženeve predstaví vo verzii Variant GTD. Octavia Combi RS TDI tak stratí svoje výlučné postavenie.

02.02.2015 06:00
VW Golf GTD Variant - 2015 Foto:
Golf Variant GTD si požičal bodykit z hatchbacku. Predná maska má plastový výplet a športový nárazník.
debata

Golf sa o svoje pozície báť určite nemusí. Vlani sa stal opäť absolútnou európskou jednotkou, keď sa preň rozhodlo 520 958 zákazníkov. To však neznamená, že bude dobrovoľne uvoľňovať priestor iným. Najmä koncernovej Octavii, ktorá vlani zaznamenala rekordný rast odbytu o viac ako 22 % a v európskom rebríčku sa výsledkom 206 362 predaných áut vyšvihla po prvý raz na ôsme miesto. Octavia mohla v porovnaní s Golfom ťažiť nielen z koncepcie liftbacku s obrovským kufrom, najväčšieho kufra v triede kombi, ale aj špecifických verzií, akými sú Scout alebo Combi RS a Combi RS TDI.

Štandardom sú hliníkové disky s rozmerom... Foto: Volkswagen
VW Golf GTD Variant - 2015 Štandardom sú hliníkové disky s rozmerom 17-palcov a podvozok znížený o 15 mm. Športové gény navodzuje aj zdvojená chrómová koncovka výfuku.

Zdá sa však, že jej výlučnosť v rámci koncernu končí. Na územie Octavie zasiahol totiž nový Golf už dvakrát. Najprv Golf Variant, ktorý sa až na zanedbateľných päť litrov dotiahol objemom batožinového priestoru na Octaviu Combi a druhý raz novou verziou Alltrack, ktorá je jasným konkurentom Octavie Scout. Pritom v predchádzajúcich ôsmich generáciách sa Golf v takejto podobe nikdy nevyrábal. Tým sa to však nekončí. V Ženeve totiž Volkswagen po prvý raz predstaví Golf aj ako Variant GTD. A ten nie je ničím iným ako hodenou rukavicou ostrej dieselovej Octavii Combi RS TDI.

Pod kapotou pracuje motor 2,0 TDI s výkonom 135... Foto: Volkswagen
VW Golf GTD Variant - 2015 Pod kapotou pracuje motor 2,0 TDI s výkonom 135 kW, dobre známy aj z Octavie RS TDI.

Nový Variant GTD bude vychádzať zo súčasného Golfu GTD. To znamená, že pod kapotou nájdeme 4-valec 2,0 TDI s výkonom 135 kW a krútiacim momentom 380 Nm, známy aj z Octavie RS TDI. Na stovku to zvládne za 7,9 sekundy. V porovnaní s hatchbackom GTD predstavuje zhoršenie len dve desatiny sekundy. Maximálnu rýchlosť síce automobilka nezverejnila, no očakáva sa, že to bude opäť 230 km/h. Len zatiaľ nevieme s akou prevodovkou. Ale vzhľadom na to, že „bežný“ Golf GTD používa výlučne 6-stupňovú dvojspojku DSG, nebude ani Variant výnimkou.

Fotografie interiéru síce Volkswagen... Foto: Volkswagen
VW Golf GTD Variant - 2015 Fotografie interiéru síce Volkswagen nezverejnil, no niet dôvodu si myslieť, že bude odlišný od hatchbacku GTD (na obrázku).

Aj bodykit si Variant GTD požičal zo silného dieselového hatchbacku. Predná maska dostala hliníkovú horizontálnu lištu a plastový výplet. To isté platí pre športový nárazník so zväčšenými sacími otvormi. Predné svetlá majú čierne pozadie a tie zadné zas dymovú fóliu. Charakteristická je aj chrómová dvojica výfukov. Podvozok klesol k asfaltu o 15 mm a obúva si 17-palcové hliníkové disky Curitiba. Celok dopĺňa špecifická farba laku a čierne strešné lišty. Štandardom sú bi-xenónové svetlá. Vnútri nájdeme čierne čalúnenie stropu, športové sedadlá s látkou Clark, podsvietené prahy, dekoračné obklady so šachovnicovým vzorom či športový kožený volant a antikorové pedále.

Komu to nestačí, môže siahnuť po príplatkovom vybavení, napríklad 18-palcových diskoch Nogaro či sedadlách čalúnených alcantarou a kožou Vienna. K dispozícii budú aj pakety Sports a Design obsahujúce červené strmene bŕzd, tónované okná či systém nastavenia jazdných režimov. Nový Golf Variant GTD absolvuje svetovú premiéru na marcovom autosalóne v Ženeve. Volkswagen však už spustil jeho predaj na domácom trhu. Cena štartuje na 31 950 eurách. Mimochodom, skratka GTD označujúca termín Gran Turismo Diesel, sa na maske Golfu objavila po prvýkrát už v roku 1982. No nikdy nie s karosériou kombi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Golf #VW Golf GTD #VW Golf Variant GTD #Škoda Octavia Combi RS TDI
Články podľa značiek