Audi e-quattro: Ingolstadt ukáže elektrickú štvorkolku v novom A4

Audi, priekopník pohonu oboch náprav, odštartuje v Ženeve novú kapitolu Quattra. Piata generácia Audi A4 dostane ako prvá v koncerne VW štvorkolku so zadným elektromotorom.

02.02.2015 12:00
debata (1)
Piata generácia sedanu Audi A4 sa ukáže už v... Foto: Autozeitung
Audi A4 - 2016 Piata generácia sedanu Audi A4 sa ukáže už v Ženeve. Hlavnou technickou novinkou sa má stať elektrické Quattro. Pohon zadných kolies totiž zabezpečí elektromotor.

K Audi patrí od začiatku osemdesiatych rokov nerozlučne pohon oboch náprav Quattro. Práve ten bol jedným zo silných argumentov v súboji s nemeckými prémiovými rivalmi – Mercedesom-Benz a BMW. Na tom sa nemá nič zmeniť ani v budúcnosti. Zato na technike áno. V Ženeve totiž predstaví Audi piatu generáciu svojho modelu strednej triedy A4 a s ním aj nový systém označený ako e-quattro. Už názov napovedá, že k slovu príde elektrina.

Nič nové pod slnkom. Určite si spomeniete na systém Hybrid4 francúzskeho koncernu PSA, teda elektrický prídavný pohon zadnej nápravy v hybridných modeloch Peugeot 3008 HYbrid4, Peugeot 508 RXH či v Citroene DS5 Hybrid4. Čosi podobné plánuje aj Audi v novej áštvorke, postavenej už na novej platforme MLB. Miesto kardanu a diferenciálu dostane zadná náprava elektromotor. A v prevodovke nájdeme ďalší s nižším výkonom. Napokon, tento systém Audi predviedlo v koncepte e-tron quattro už v roku 2011.

Takýto koncept predviedlo Audi pod názvom... Foto: Audi
Audi A4 - 2016 Takýto koncept predviedlo Audi pod názvom e-tron quattro už v roku 2011.

Tak sa z Audi A4 stane nielen hybrid, ale aj model s pohonom oboch náprav. Výsledkom by malo byť výrazné zníženie spotreby paliva a emisií. Systém e-quattro by pritom mal byť k dispozícii vo viacerých výkonových verziách, pričom najsilnejšia by mohla dosahovať až 300 kW. To neznie naozaj zle. Výhodou pritom je, že tento koncept je možné kombinovať s rôznymi benzínovými aj dieselovými motormi. Ale nebojte sa, v ponuke ostane aj klasické Quattro s mechanickým napojením oboch náprav.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi A4 #Audi e-tron #autosalón Ženeva 2015 #e-quattro #e-tron
Články podľa značiek