Alpine Vision Gran Turismo: Zatiaľ len pre virtuálne okruhy

Alpine bude ďalšou značkou, ktorá sa zapojí do sveta virtuálnych pretekov najpopulárnejšej automobilovej hry sveta Gran Turismo novým konceptom. V Paríži predstavila dokonca model v mierke jedna k jednej. Oživenie značky je však naplánované až na rok 2017.

02.02.2015 16:00
debata
Alpine Vision Gran Turismo je ďalším virtuálnym... Foto: Renault
Renault Alpine Vision Gran Turismo Concept - 2015 Alpine Vision Gran Turismo je ďalším virtuálnym dobrodružstvom pre najpopulárnejšiu automobilovú hru určenú pre hráčov PlayStation3.

S príchodom nového športiaka Alpine to nevyzerá práve ružovo. Po rozchode s britským Caterhamom, s ktorým mal Renault podpísanú dohodu o spoločnom vývoji, sa celý projekt reinkarnácie francúzskeho „Porsche“ dostal do mierneho sklzu. Podľa posledných informácií sa dlho očakávaná sériová novinka objaví na trhu až v roku 2017, čo je o rok neskôr ako Alpine a Renault plánovali. To však neznamená, že by sa okolo značky nič nedialo. Prototypu A450 sa darí aspoň na okruhoch.

Vlani získal titul Európskych vytrvalostných pretekov a tiež pódiové umiestnenie v triede LM P2 v júni minulého roka počas dvadsaťštyriho­dinovky v Le Mans. A teraz ožíva značka aj vďaka vstupu do virtuálneho sveta. Podobne ako iné automobilky vyvinula aj Alpine špeciálny prototyp pre „drtičov“ najpopulárnejšej automobilovej hry planéty Gran Turismo. Všetko to začalo v roku 2013, keď duchovný otec hry Kazunori Yamauchi navštívil so svojím tímom Polyphony Digital dizajnové centrum Alpine s výzvou vytvoriť virtuálny model.

Výsledný dizajn bol vybratý z pätnástich... Foto: Renault
Renault Alpine Vision Gran Turismo Concept - 2015 Výsledný dizajn bol vybratý z pätnástich návrhov. Prednosť dostal koncept ľahkej barkety s vidlicovým 8-valcom pred zadnou nápravou.

Do internej súťaže sa zapojilo 15 návrhárov, z ktorých víťazom sa stal Victor Sfiazof. Zaujal myšlienkou ľahkého, otvoreného a agilného vozidla typu barquette (barketa), ktoré malo blízko k závodnému programu A450. Postupne boli vytvorené nákresy a následne aj jeho digitálna podoba. Napriek virtuálnemu charakteru majú však špeciály pre Gran Turismo presne definovanú konštrukciu a parametre, tak akoby išlo o vývoj skutočného vozidla. To platí aj pre Alpine Vision Gran Turismo,

Preto vieme, že ho tvorí karbónový monokok a podvozok s nezávislým zavesením všetkých kolies na dvojitých trojuholníkových ramenách. V centre štruktúry pracuje atmosférický 8-valec s objemom 4,5 litra a výkonom 331 kW pri 6 500 otáčkach za minútu. Maximum krútiaceho momentu 580 Nm je dostupné pri 2 000 otáčkach. Agregát prenáša energiu na kolesá zadnej nápravy prostredníctvom 7-stupňovej dvojspojkovej prevodovky. Pri hmotnosti len 900 kg sľubuje adrenalínové zážitky, aj keď len vo virtuálnom svete.

Hmotnosť konceptu je len 900 kg. V spojení s... Foto: Renault
Renault Alpine Vision Gran Turismo Concept - 2015 Hmotnosť konceptu je len 900 kg. V spojení s výkonom 331 kW to bude poriadna strela. Škoda, že len vo virtuálnom svete.

Alpine Vision Gran Turismo bude voľne stiahnuteľné ako update už v marci 2015 priamo v hre Gran Turismo6, ktorá je dostupná výlučne pre konzoly PlayStation3. Projekt však nadchol jeho tvorcov natoľko, že vznikol aj skutočný model v mierke 1 : 1, ktorý Renault a Alpine predstavili v Parížskom Hotel des Invalides 27. januára. Vylúčená nie je dokonca ani možnosť stavby skutočného pojazdného solitéru.

Renault Alpine Vision Gran Turismo Concept - 2015
Renault Alpine Vision Gran Turismo Concept - 2015
+9Renault Alpine Vision Gran Turismo Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Gran Turismo #Alpine #Alpine A4509 #Alpine Vision Gran Turismo
Články podľa značiek