Hyundai Tucson: Nástupca ix35 sa vráti k starému názvu. Už v Ženeve

Na autosalóne v Ženeve predstaví Hyundai novú generáciu stredne veľkého SUV ix35. Prekvapením je návrat k označeniu Tucson.

04.02.2015 16:00
Hyundai Tucson - 2016 Foto:
Jediná zverejnená skica ukazuje veľký dizajnový posun. Plavné krivky ix35 sa stanú minulosťou. Tucson dostane výraznú 6-uholníkovú masku a podstatne ostrejšie línie.
debata

Hyundai inovuje svoju ponuku raketovým tempom. Po novom Hyundaii i10, novej generácii i20, jeho verzii Coupé, novom Genesise a facelifte hatchbacku a kombi i30 prichádza na rad aj SUV ix35. Nová generácia sa predstaví už na marcovom autosalóne v Ženeve, teda o necelý mesiac. Pôjde o úplne nové auto, čo má deklarovať aj zmena názvu na Tucson. Paradoxne sa ním však vracia do minulosti.

Ak je vám povedomý, nemýlite sa. Rovnomenný model vyrábal Hyundai v rokoch 2005 až 2010. A nebol práve „trhákom“. Nahradilo ho omnoho úspešnejšie ix35. Dnes má však toto SUV, ktoré je, mimochodom, technologickým dvojčaťom Kie Sportage, na konte už šesť rokov kariéry a jeden facelift. Nie div, že prišiel čas na striedanie stráží. Automobilka je ale na informácie veľmi skúpa. Zverejnila len jednu jedinú skicu, z ktorej vyplýva, že dizajnovo pôjde o veľkú zmenu.

Tucson vznikal v európskom vývojovom centre Hyundaia v Nemecku. Šéf dizajnu Petre Schreyer o ňom povedal : „Nové kompaktné SUV bude veľkým krokom vpred pre značku Hyundai aj v globálnom rámci. Tucson má výrazný, atletický vzhľad a hrdý postoj. Jeho dizajn charakterizujú výrazné proporcie, ostré línie, a čo je najdôležitejšie, prednú časť zdobí charakteristická šesťuholníková maska chladiča.“ Tá je zasadená v chrómovom leme a dotýka sa úzkych reflektorov.

Nič viac o Tucsone zatiaľ nevieme. Očakávať však môžeme nástup nových, preplňovaných benzínových motorov T-GDI, modernizovaný diesel 1,6 CRDi s výkonom až 100 kW, ako aj novú dvojspojkovú prevodovku 7DCT. K dispozícii budú verzie s pohonom prednej aj oboch náprav. Výroba odštartuje u našich západných susedov v nošovickom závode už v lete. Do predaja by sa mala novinka dostať ešte pred koncom tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyunadai #Hyundai ix3 #Hyundai Tucson
Články podľa značiek