Opel Corsa OPC 2015: Rýchla ako Nurburgring Edition

Netrvalo dlho a po novej Corse E prichádza Opel rovno s jej špičkovou verziou OPC. Koncepčne sa nič nemení, napriek tomu sa novinka dynamikou dotiahla na pôvodnú limitovanú edíciu Corsa OPC Nurburgring. Stovku zvláda za 6,8 sekundy.

09.02.2015 06:00
debata
Corsa sa obliekla do športového dresu. Okrem... Foto: Opel
Opel Corsa OPC - 2015 Corsa sa obliekla do športového dresu. Okrem laku Flasch Blue dostala aerodynamický paket a 17-palcové disky kolies. Zväčšené otvory v nárazníku dopĺňa štrbina v prednej kapote.

Na rozdiel od Škody Opel nezanevrel na svoj malý hothatch. Nová Corsa upravená divíziou Opel Performance Center sa tak opäť vracia na scénu, aby si to rozdala s Fiestou ST, Polom GTI či novučičkým Peugeotom 205 GTi. A má viac sily ako kedykoľvek predtým. Postaral sa o to nový preplňovaný 4-valec 1,6 Turbo Ecotec. Objem sa teda nemení, ale na výkone pribudlo 12 kW. Celkovo ich má teraz Corsa OPC pod kapotou 152, a to je len o tri menej, než ponúkala pôvodná limitovaná edícia OPC Nurburgring.

Zlepšil sa aj krútiaci moment. Vzrástol z 230 na 245 Nm, no funkcia overboost umožňuje krátkodobé zvýšenie až 280 Nm. Navyše je maximum dostupné už pri 1 900 otáčkach za minútu, čo je nižšie než predtým. A nepoľavuje do 5 800 otáčok, čo znamená, že Corsa OPC má dostatok energie v širokom pásme. V spojení so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou s kratšími dráhami radenia zvláda stovku za 6,8 sekundy, čo je o štyri desatiny rýchlejšie ako predchádzajúca generácia a na chlp rovnako s jej limitovanou edíciou Nurburgring.

Zadné prítlačné krídlo dodáva Opel v dvoch... Foto: Opel
Opel Corsa OPC - 2015 Zadné prítlačné krídlo dodáva Opel v dvoch veľkostiach. Kontrujú mu dve koncovky výfuku Remus zasadené do difúzora.

To sú slušné čísla. Navyše sa môže Opel pochváliť, že síce zanedbateľne, ale predsa dominuje jednou desatinou sekundy v zrýchlení nad svojím odvekým súperom – Fordom Fiesta ST. A naloží mu aj v maximálnej rýchlosti 230 km/h. To sa pochopiteľne nemohlo obísť bez aerodynamického tuningu a úprav podvozku. Corsa OPC disponuje väčšími sacími otvormi v prednom nárazníku, ale aj štrbinou v prednej kapote. Drsný výraz jej dodávajú hliníkové prvky po stranách a rozšírené prahy.

Vzadu je dominantou strešné krídlo, ktoré sa dodáva v dvoch veľkostiach, a dvojica koncoviek výfukov Remus, zasadených v difúzore. Tie nahradili pôvodne centrálne umiestnený „lauf“. Podvozok znížený o 10 mm dopĺňajú špeciálne 17-palcové disky kolies obuté pneumatikami Michelin s profilom 215/45, ukrývajúce brzdovú sústavu Brembo s 308-milimetrovými kotúčmi na prednej náprave. A keď sme už pri šasi, spomeňme, že ho Opel ladil na okruhu v Dudenhofene spolu so spoločnosťou Koni.

Interiér je vyšperkovaný sedadlami Recaro,... Foto: Opel
Opel Corsa OPC - 2015 Interiér je vyšperkovaný sedadlami Recaro, športovým volantom aj nerezovými pedálmi. V sérii je multimediálne rozhranie IntelliLink.

Tá dodala pre Corsu OPC tlmiče FSD (Frequency Selective Damping). Ich bližšiu funkciu Opel síce nepopisuje, ale pravdepodobne pôjde o adaptívnu technológiu schopnú prispôsobiť tvrdosť pruženia buď bežnej jazde, alebo okruhu. To isté platí o elektronike. Trakčný systém TC je v móde Competition deaktivovaný a ESP reaguje až na limite. Stabilizáciu je však možné vypnúť úplne. Komu to nestačí, ponúkne Opel balík Performance Package.

V takomto prípade bude Corsa vybavená 18-palcovými diskami, väčšími brzdovými kotúčmi s priemerom až 330 mm a najmä diferenciálom Dexler s mechanickou uzávierkou, ktorý ocenia najmä milovníci ostrej jazdy. Pritom by mala byť Corsa OPC podľa Opla priateľská aj pri každodennom civilnom využití. S tým súvisí ekonomika prevádzky. Toto malé žihadlo si na 100 km jazdy vypýta priemerne len 7,5 litra benzínu.

Na stovku zrýchľuje OPC za 6,8 sekundy. To je... Foto: Opel
Opel Corsa OPC - 2015 Na stovku zrýchľuje OPC za 6,8 sekundy. To je zlepšenie o štyri desatiny. Ručička rýchlomeru sa zastaví až pri údaji 230 km/h.

Nešetrilo sa ani na interiéri. OPC dostalo do vienka kožou obšité sedadlá Recaro, antikorové pedále, sploštený športový volant s koženým vencom či špeciálnu hlavicu radiacej páky. Nechýba multimediálne rozhranie IntelliLink s dotykovou obrazovkou. Corsa OPC absolvuje svetovú premiéru na marcovom autosalóne v Ženeve. Dodávať by sa mala ešte pred začiatkom leta. K dispozícii bude len v 3-dverovej verzii.

Opel Corsa OPC - 2015
Opel Corsa OPC - 2015
+9Opel Corsa OPC - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #OPC #Opel Corsa #autosalón Ženeva 2015 #Opel Corsa OPC
Články podľa značiek