Fiat 124: Namiesto Alfy Spider príde roadster z Turína

Fiat chce oživiť legendu s číslom 124. Pomôže mu Mazda MX-5. Neskôr sa predstaví aj tretí člen rodiny s logom Abarthu.

17.02.2015 16:00
Fiat 124 Spider - 2016 Foto:
Základom nového spideru Fiat 124 sa stane platforma Mazdy MX-5. Taliansko-americký koncern však použije vlastné preplňované motory 1,4 MultiAir Turbo. (ilustrácia)
debata

To, že nová Mazda MX-5 dostane taliansky náprotivok, je známe už dlhšie. Fiat a japonská automobilka sa totiž dohodli na zdieľaní nákladov pri vývoji nových športových roadsterov. Pôvodne sa však predpokladalo, že na jej základe vznikne legendárne Alfa Romeo Spider. Potom ale situáciu zamotal šéf koncernu FCA (Fiat/Chrysler) Sergio Marchionne, ktorý vyhlásil, že nikto nepovedal, že má ísť práve o Alfu.

Podľa najnovších informácií britského Auto Expressu dostane pred Alfou Romeo prednosť Fiat, ktorý opráši legendu menom Fiat 124 Spider, vyrábanú od roku 1966 až do osemdesiatych rokov, aj keď v závere už len pod značkou Abarth. Ten istý zdroj tiež uvádza, že s reinkarnáciou talianskeho roadsteru s číslovkou 124 to zas nebolo od začiatku také jasné. Vedenie koncernu sa rozhodlo pre Fiat vraj až po tom, čo prehodnotilo plány Alfy Romeo.

Fiat 124 Spider vyrábala talianska automobilka... Foto: Fiat
Fiat 124 Fiat 124 Spider vyrábala talianska automobilka od roku 1966. Abarth produkoval vlastný derivát až do osemdesiatych rokov.

Do jej portfólia, ktoré bude koncipované v prémiovom, duchu by sa malý cenovo dostupný roadster príliš nehodil, napokon v ponuke má malé „Ferrari“ 4C a to tak kupé, ako aj v otvorenej verzii. Pod krídlami Fiatu by teda mohla byť novinka úspešnejšia. Okrem toho sa však chystá aj tretí člen športovej rodinky. Okrem Fiatu 124 je totiž v pláne aj Abarth. Jeho derivát sa má líšiť dizajnom aj výkonom, presne tak ako v minulosti.

Na rozdiel od Mazdy MX-5 použijú obe vozidlá vlastné motory. Japonské agregáty Skyactive-G preto Fiat a Abarth zamenia za 4-valce MultiAir Turbo s objemom 1,4 litra. Silnejšia verzia v Abarthe by mala dosahovať až 147 kW, čo by znamenalo, že výkonovo dá na frak aj svojmu japonskému základu. Spider od Abarthu je však naplánovaný až na rok 2017. Fiat 124 by mal prísť približne s ročným predstihom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda MX-5 #Fiat 124 Spider #Abarth Spider
Články podľa značiek