Škoda Superb 2015: Vlajková loď z Boleslavi ukazuje detaily

Tesne pred svetovou premiérou, ktorá sa uskutoční už v utorok 17. februára v Prahe, zverejnila česká Škoda prvé exteriérové snímky tretej generácie vlajkovej lode Superb.

15.02.2015 18:00
Škoda Superb - 2015 Foto:
Superb dostane ostro rezané predné reflektrory, podobné štúdii VisionC. Vystačiť si však bude musieť s bi-xenónovou technológiou. Diódy majú len funkciu denných svetiel.
debata (3)

Po oficiálnych exteriérových skiciach a prvej fotografii interiéru uvoľnila automobilka Škoda snímky exteriérových detailov. Môžeme tak vidieť napríklad definitívnu podobu predných reflektorov, ktorých dizajn naozaj nemá ďaleko od riešenia v ženevskej štúdii VisionC. Diódovú technológiu však Superb nedostane, s výnimkou denných svetiel. Inak si bude musieť vystačiť s adaptívnymi bi-xenónmi.

Zaujímavé sú aj kryštalické formy, ktoré sa ukývajú pod krycím sklom reflektorov. Majú však len dekoračnú funkciu. Svetlá nadväzujú na typickú prednú masku s 19 vertikálnymi chrómovým lamelami a bohato modelovanú prednú kapotu. Pre celý dizajn sú charakteristické ostré línie. Zadné svetlá ostávajú zatiaľ tajomstvom. Zato vieme, že pod výklopným vekom tohto liftbacku nájde miesto 635 litrov batožiny.

Celý dizajn sprevádzajú ostré línie. Na dĺžku... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - 2015 Celý dizajn sprevádzajú ostré línie. Na dĺžku bude mať Superb 4 860 mm a rázvor náprav s hodnotou 2 840 mm. To je viac ako pri Passate.

Čiastočne zachytený bočný profil odkazuje na riešenie v Octavii. Spodná hrana okien bude v zadnej časti mierne lomená a stredový stĺpik lakovaný čiernou farbou, čo opticky zväčšuje zasklenú plochu. Interiér má ponúknuť viac priestoru, a to nielen v porovnaní s Octaviou, ale aj s novým Passatom. Hoci Superb zdieľa jeho platformu a čiastočne aj techniku, rázvorom náprav 2 840 mm aj celkovou dĺžkou 4 860 mm ho boleslavská novinka prerastie.

Predná maska s 19 vertikálnymi lamelami... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - 2015 Predná maska s 19 vertikálnymi lamelami nadväzuje na bohato modelovanú prednú kapotu. Šesťvalec pod ňou však už nenájdete.

Okrem systému TwinDoor s dvojitou kinematikou zadného veka sa nový Superb bude musieť rozlúčiť aj so 6-valcovým benzínovým motorom 3,6 FSI. Prednosť dostanú 4-valce TSI a TDI s výkonovým rozpätím od 88 do 162 kW. Najvýkonnejší diesel 2,0 bi-TDI z Passatu však nedostane. K technickým novinkám môžeme pripočítať adaptívne tlmiče, ktoré sa v Škode objavia po prvýkrát, či nové multimediálne rozhranie a množstvo bezpečnostných prvkov.

Kryštalické formy odkazujú na tradíciu výroby... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - 2015 Kryštalické formy odkazujú na tradíciu výroby českého krištáľu.

Svetovú premiéru absolvuje Superb už v utorok 17. februára v Prahe. Nasledovať bude prezentácia na marcovom autosalóne v Ženeve. Špekuluje sa dokonca, že by tu mohla Škoda spolu s liftbackom ukázať aj verziu Combi. K dílerom zamieri Superb začiatkom leta. Ceny ešte oznámené neboli, no na českých serveroch, ktoré majú k Mladej Boleslavi najbližšie, sa špekuluje o 570 000 českých korunách, teda približne o základe za 20 500 eur.

Škoda Superb - 2015
Škoda Superb - 2015
+9Škoda Superb - 2015

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek