Volvo vyvíja interaktívnu helmu pre cyklistov. Má zabrániť zrážkam

Až polovica smrteľných nehôd cyklistov pripadá na kolízie s autami. A to najmä v meste. Volvo preto prichádza s nápadom interaktívnej cyklistickej prilby, ktorá bude upozorňovať cyklistu na nebezpečenstvo zrážky s autom.

18.02.2015 12:00
debata (1)
Cyklistická prilba Volva je prepojená s... Foto: Volvo
Volvo - cyklistická helma Cyklistická prilba Volva je prepojená s mobilným telefónom vybaveným špeciálnou aplikáciou. Pomocou GPS odosiela cyklista svoju presnú polohu vozidlám Volvo a tie zas svoju polohu cyklistovi.

Švédske Volvo má už dnes systém City Safety, ktorý dokáže varovať vodiča v prípade potenciálnej zrážky s chodcom alebo cyklistom, prípadne vyvolať autonómne núdzové brzdenie. Tento systém je však jednosmerný. Na nebezpečenstvo je totiž upozornený len vodič vozidla. Teraz Volvo vyvíja pre cyklistov, ktorých počet v mestách v posledných rokoch prudko rastie, nové zariadenie, kde by boli na riziko zrážky upozornení aj oni sami.

Systém je účinný najmä v situáciách, keď na... Foto: Volvo
Volvo - cyklistická helma Systém je účinný najmä v situáciách, keď na seba cyklista a vodič nevidia. Napríklad v zákrute alebo keď sa stretnú na neprehľadnej križovatke.

Na novej technológii spolupracuje s výrobcom športového príslušenstva POC a spoločnosťou Ericsson. Základom je špeciálna cyklistická prilba prepojená so smartfónom cyklistu. Ten prostredníctvom mobilnej aplikácie a GPS vysiela cez cloudový server Volva svoju polohu. A funguje to aj naopak. Systém zisťuje polohu vozidiel Volvo vybavených týmto systémom. Ak hrozí zrážka, cyklista je upozornený na nebezpečenstvo zábleskami varovného červeného svetla v helme.

V rizikovej situácii je cyklista upozornený... Foto: Volvo
Volvo - cyklistická helma V rizikovej situácii je cyklista upozornený varovným bliknutím červeného svetla, ktoré vychádza z diód v šilte prilby.

Podobné varovanie dostane aj vodič Volva, a to aj v prípade zlej viditeľnosti, prípadne vtedy, keď nemôže cyklistu vidieť, pretože je za zákrutou, v zákryte iného vozidla alebo v tesnej blízkosti vozidla, mimo jeho zorného uhla. Ide teda o vzájomnú komunikáciu medzi vozidlom a cyklistom. Zatiaľ to má ale háčik. Technológia je pomerne zložitá a vyžaduje si presné určenie polohy. A funguje len pri komunikácii s vozidlami Volvo aj to len tými, ktoré sú vybavené systémom City Safety.

Napokon Volvo ani netají, že projekt je len v štádiu vývoja. Víziu pre cyklistov predstavilo nedávno na výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Aby sa výhody prejavili v realite, musela by sa technológia rozšíriť masovo. A od toho nás delí určite aj niekoľko rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Cyklisti #City Safety
Články podľa značiek