Tesla utrpela ťažkú stratu. Predaje nenaplnili očakávania

Priaznivci amerických elektromobilov Tesla sú k svojej obľúbenej značke často veľmi nekritickí. Podobne ako jej šéf Elon Musk, ktorý napriek obrovskej strate očakáva zachovanie vysokého tempa rastu predaja a tržieb.

20.02.2015 09:30
Tesla Motors - továreň Foto:
Tesla má v ponuke zatiaľ jediný model Model S. Na jeseň príde do predaja aj nové SUV Model X. To by mohlo výrazne vylepšiť jej bilanciu.
debata (2)

Čistá strata Tesly na konci vlaňajšieho roka vzrástla na 107,6 milióna dolárov zo 16,3 milióna pred rokom. Výsledok skončil hlboko pod odhadmi analytikov, uviedla agentúra Reuters. Tržby spoločnosti sa zvýšili o 55 % na 956,7 milióna dolárov a za celý rok vzrástli o 60 % na 3,2 miliardy dolárov. Kalifornský výrobca luxusných elektromobilov dodal za štvrťrok na trh 9 834 kusov svojho zatiaľ jediného modelu S, čo bolo výrazne pod plánom 13 000 automobilov.

Firma síce vyrobila 11 627 vozidiel a celoročne až 35 000, kvôli oneskoreniu a problémom v distribúcii ich ale dodala na trh len 31 655. Odbyt na kľúčovom severoamerickom trhu vlani stagnoval na zhruba 17 400 autách a firma pokazila svoj vstup na čínsky trh. V tomto roku Tesla čaká, že dodá do svojich dílerstiev na celom svete 55 000 nových áut, vrátane nového SUV Model X, ktorý sa začne predávať na jeseň. Firma predpokladá, že tržby vzrastú na takmer dvojnásobných šesť miliárd dolárov.

Prevádzkové náklady Tesly sa kvôli rozširovaniu globálnej predajnej siete a vývoju nového modelu zvýšili za štvrťrok medziročne na dvojnásobných 336,5 milióna dolárov. Za celý rok dosiahli jednu miliardu a firma tento rok čaká ich ďalší rast o zhruba 50 %. Pre akcionárov to boli všetko nepriaznivé správy, ktorých vplyv rétorika šéfa firmy nezmiernila. Akcie Tesly po zverejnení údajov klesli o štyri percentá.

Musk predpovedal, že v ďalších rokoch by jeho firma mala zvyšovať tržby ročným tempom 50 %. To by vraj mohlo dostať trhovú hodnotu Tesly od roku 2025 na 700 miliárd dolárov, čo je úroveň, ktorú len tento týždeň ako prvá americká firma prekonal technologický gigant Apple. Na konci obchodovania v stredu minulý týždeň dosiahla trhová hodnota Tesly 26,7 miliardy dolárov a následne stratila približne miliardu.

Za celý vlaňajší rok Tesla prerobila 294 milióna dolárov. Spoločnosť, ktorá existuje od roku 2003, doteraz celoročný zisk nevytvorila. Musk minulý mesiac povedal, že Tesla zrejme nevykáže čistý zisk skôr ako v roku 2020, keď by podľa neho mala predávať pol milióna áut ročne, teda desaťnásobok plánovaného tohtoročného odbytu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla
Články podľa značiek