Kia Sportspace Concept: Optima chytá obrysy. A vyzerá úžasne

Do Ženevy privezie Kia nádherný koncept športového kombi Sportspace. S najväčšou pravdepodobnosťou sa teda pozrieme do tváre novej generácie Optimy. Tá by sa mohla neskôr predstaviť aj v tejto praktickejšej verzii.

25.02.2015 06:00
debata (3)
Nové kombi má vyslovene športové proporcie.... Foto: Kia
Kia Sportspace Concept - 2015 Nové kombi má vyslovene športové proporcie. Rozmery však Kia zatiaľ neprezradila.

To, že Kia vie robiť dizajn, dokázala už viackrát. Okrem iného aj sedanom Optima, ktorý síce nepatril medzi jej predajné trháky, no invenčným tvarom dal poriadnu lekciu mnohým renomovaným európskym konkurentom. A ako sa zdá, ani do budúcnosti to nemá byť inak. Do Ženevy totiž Kia privezie koncept športovo „strihnutého“ kombi s výstižným názvom Sportspace.

A vyzerá naozaj úžasne, akoby sa rodil priamo v najlepších časoch talianskych dizajnových štúdií. Lenže Sportspace vznikal, tak ako už desať modelov pred ním, v európskom dizajncentre Kie vo Frankfurte. Je dielom tímu pod vedením Gregoryho Guillauma, európskeho šéfdizajnéra Kie. Ten navrhol vskutku pôsobivé kombi so širokým postojom, nízkou kabínou a bohato modelovanými blatníkmi. Tie ukrývajú disky kolies s priemerom minimálne 19 palcov.

Dizajn konceptu sa rodil v európskom vývojovom... Foto: Kia
Kia Sportspace Concept - 2015 Dizajn konceptu sa rodil v európskom vývojovom centre Kie vo Frankfurte nad Mohanom. Tam by mala mať premiéru na jeseň aj sériová Optima.

Rozmery Kia zatiaľ neprezradila, no je zrejmé, že ide o konkurenta pre VW Passat Variant alebo Ford Mondeo Kombi. Čo iné by to teda malo byť, ak nie avízo novej Optimy, ktorá je vo výrobe už od roku 2010 a pomaly by potrebovala náhradu. Navyše ide o jasný dôkaz, že Kia počíta do budúcna s posilnením jej európskej pozície aj o túto praktickejšiu karosársku verziu.

Pochopiteľne, sériová Optima sa bude musieť vzdať niektorých showcarových výstrelkov ako absentujúcich kľučiek dverí a úzkych zrkadiel, ale ak si zachová aspoň základné línie a približné proporcie, budeme tu mať nového silného hráča. A to pravdepodobne ešte tento rok, keďže premiéra druhej generácie Optimy je vraj naplánovaná už na jesenný autosalón vo Frankfurte nad Mohanom.

Interiér má štyri samostatné sedadlá a priam... Foto: Kia
Kia Sportspace Concept - 2015 Interiér má štyri samostatné sedadlá a priam puristický dizajn športového kupé.

Rovnako invenčný je interiér, ktorý ponúka zatiaľ miesto len pre štyroch cestujúcich, zato však v samostatných a polohovateľných sedadlách s integrovanými opierkami hláv. V kabíne sa tak Sportspace tvári skôr ako luxusné GT na dlhé vzdialenosti. Tomu je prispôsobený aj strohý dizajn s jednoduchou horizontálne riešenou palubnou doskou a vysokým stredovým tunelom, zasahujúcim až k zadným sedadlám.

Nechýba veľké dotykové rozhranie ani virtuálny kokpit nahrádzajúci analógové prístroje displejom, podobne ako v novom Passate či Audi TT. Či však bude mať Sportspace aj dosť sily, je otázne. Podľa neoficiálnych informácií má byť totiž vybavený dieselovým motorom 1,7 CDRi a elektromotorom. Pravdepodobne teda technológiou, ktorú Kia prezentovala v koncepte Optima T-Hybrid.

Fotografie na snehu naznačujú, že koncept bude... Foto: Kia
Kia Sportspace Concept - 2015 Fotografie na snehu naznačujú, že koncept bude mať možno aj ambície na pohon 4x4.

Ale ktovie? Možno dostane diesel dve turbá a elektromotor sa presťahuje k zadným kolesám, kde by suploval funkciu štvorkolky. Ide síce o čistú špekuláciu, ale vzhľadom na fotografie konceptu v zasneženej prírode, ale aj nedávny chicagsky koncept Trail'ster s elektrickým pohonom 4×4 by sme nemuseli byť ďaleko od pravdy. Viac sa však dozvieme o pár dní v Ženeve.

Kia Sportspace Concept - 2015
Kia Sportspace Concept - 2015
+3Kia Sportspace Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Concept #koncept #autosalón Ženeva 2015 #Kia Sportspace
Články podľa značiek