Toyota Auris: Facelift už po troch rokoch. A najmä motor BMW

Okrem vynoveného Avensisu si Toyota pripraví pre ženevský autosalón aj modernizáciu Aurisu. Pod kapotou môžeme očakávať diesel od BMW.

27.02.2015 16:00
debata (6)
Nový Auris dostane výrazne prepracovanú prednú... Foto: Toyota
Toyota Auris - 2016 Nový Auris dostane výrazne prepracovanú prednú masku, nárazník aj svetlá. Prepožičia mu to modernejší vzhľad.

Súčasnú generáciu Aurisu uviedla Toyota na trh roku 2012, čo nie je tak dávno. Patrí však k jej kľúčovým európskym modelom, a tak nechce zaspať na vavrínoch. V Ženeve preto ukáže jeho modernizovanú podobu, a to spolu s verziou kombi Touring Sports. Veľa o ňom však zatiaľ neprezradila, vychádzať môžeme len z prvých fotografií a kratučkej tlačovej správy.

Zmeny exteriéru nemožno označiť len za kozmetické. Nová je totiž prakticky celá predná časť vrátane nového nárazníka, užšej masky aj užších reflektorov. Celkovo pôsobí Auris vďaka týmto zmenám širšie a športovejšie. Povinnú jazdu uzatvorí pestrejšia ponuka farieb lakov a nový dizajn diskov kolies. Zadná časť ostáva tajomstvom, no očakávať môžeme zmenenú grafiku svetiel aj nový nárazník.

Facelift sa dotkne oboch karosárskych verzií... Foto: Toyota
Toyota Auris - 2016 Facelift sa dotkne oboch karosárskych verzií vrátane hybridu.

Fotografia interiéru prezrádza prepracovanú palubnú dosku, najmä v oblasti stredovej konzoly, kde sa nachádza nové dotykové rozhranie Toyota Touch 2 aj nový panel klimatizácie. Zmenili sa tiež krajné prieduchy ventilácie. Prístrojový panel zas dostal dva hliníkové tubusy. Aurisu to nepochybne prospeje, pretože za veľmi strohý dizajn interiéru bol často kritizovaný.

Pribudnú aj bezpečnostné prvky balíka Toyota Safety Sense, ktorý bude obsahovať autonómne brzdenie, monitorovanie jazdného pruhu a automatické prepínanie diaľkových svetiel. Za príplatok by Auris mohol dostať aj nadstavbu v podobe detekcie chodcov a adaptívny tempomat. Zmeny pod kapotou Toyota zatiaľ nešpecifikovala, v každom prípade môžeme očakávať prechod na emisnú normu Euro 6.

Často kritizovaný dizajn interiéru osvieži nový... Foto: Toyota
Toyota Auris - 2016 Často kritizovaný dizajn interiéru osvieži nový prístrojový panel, solídnejšie pôsobiace prieduchy ventilácie aj nové multimediálne rozhranie.

Určite sa tak v Aurise objaví naftový 4-valec 1,6 D4-D od BMW s výkonom 82 kW a krútiacim momentom 240 Nm, ktorý mal premiéru len minulý rok vo Verse, a inovované atmosférické benzínové agregáty podporené štart-stop systémom. Až polovica Aurisov v Európe sa však predá s hybridným pohonom. Ten teda ostane hlavnou konkurenčnou zbraňou aj naďalej. Auris Hybrid spotrebuje priemerne len 3,6 litra benzínu.

Na viac informácií si budeme musieť počkať do ženevskej premiéry.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #facelift #autosalón Ženeva 2015 #Toyota Auris
Články podľa značiek