Land Rover zvoláva v Číne tisíce vozidiel. Na vine je prevodovka

Problémy s prevodovkami, na ktoré upozornili čínske médiá, donútili automobilku Jaguar Land Rover k zvolávacej akcii 36 000 modelov Evoque.

25.03.2015 16:00
Range Rover Evoque Dynamic Foto:
Automatická prevodovka v Range Roveri Evoque robí čínskym majiteľom starosti. Nie je to však žiadne prekvapenie. Rovnakú 9-stupňovú prevodovku používa napríklad aj Jeep Cherokee alebo Jeep Renegade, ktoré už čelia kritike v USA.
debata (3)

Britský výrobca luxusných automobilov Jaguar Land Rover zvoláva do servisov v Číne viac než 36 000 kusov SUV Range Rover Evoque. Čínske médiá, konkrétne televízna stanica CCTV, uviedli, že vo vozidlách boli použité chybné prevodovky. Čínski regulátori po tejto kritike automobilku požiadali, aby začala okamžite konať a chybné vozidlá povolala na kontrolu.

Čínska stanica CCTV v nedeľnej spotrebiteľskej relácii podrobila tieto autá kritike pre problémy s prevodovkou. Britský výrobca totiž vraj na sťažnosti zákazníkov neodpovedal. Tamojší úrad pre dohľad nad kvalitou preto vo štvrtok oznámil, že automobilka musí bezodkladne konať, aby potenciálne poruchové vozidlá opravila a predĺžila ich záruku. Colným úradom okrem toho odporučil, aby dovoz Range Roveru Evoque sledovali.

Jaguar Land Rover, ktorého majiteľom je indická spoločnosť Tata Motors, sa zákazníkom ospravedlnil. Pritom Land Rover je len jednou z automobiliek, ktoré čelia v Číne vyšetrovaniu z dôvodu možného protikonkurenčného konania. Automobilka vlani predpovedala, že tempo rastu jej predaja v Číne spomalí v tomto roku na polovicu. Súvisí to so spomalením expanzie čínskeho automobilového trhu, ktorý je najväčší na svete.

Okrem Jaguar Land Roveru sa stali terčom kritiky televízie CCTV aj ďalšie spoločné podniky, ktoré majú v Číne zahraničné automobilky Nissan, Volkswagen a Mercedes-Benz. CCTV im vyčítala, že si vo svojich servisných strediskách účtujú príliš vysoké ceny. Automobilky sa po kritike ospravedlnili.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Land Rover #Range Rover Evoque #Jaguar Land Rover
Články podľa značiek