BMW X7: Najluxusnejší 'bavorák' všetkých čias bude SUV

Najneskôr začiatkom roku 2018 predstaví BMW svoju novú vlajkovú loď. Nepôjde však o nové BMW 7 ani pripravované luxusné kupé radu 8. Najluxusnejším „bavorákom" všetkých čias sa má stať veľké SUV X7.

31.03.2015 16:00
BMW X7 - ilustrácia Theo Chin Foto:
Takto si predstavuje mníchovského konkurenta pre Mercedes-Benz GL alebo Cadillac Escalade ilustrátor Theo Chin.
debata (2)

O BMW X7, ktoré by v mníchovskej hierarchii stálo nad súčasnými SUV, respektíve SAV, X5 a X6 sa špekuluje už dlhší čas. Príchod takéhoto modelu je pritom celkom logický. Mníchov totiž nemá priameho konkurenta pre Mercedes-Benz GL, čo je hendikep najmä na severoamerickom trhu. Až v marci však BMW oficiálne potvrdilo, že projekt, na ktorom pracuje už približne dva roky, sa naozaj stane realitou. Jeho úhlavným nepriateľom sa má však stať nielen stutgartské GL, ale aj pripravovaná „terénna“ konkurencia od Bentleya.

Ceny majú štartovať na 130 000 eurách, pričom... Foto: Theo Chin
BMW X7 - ilustrácia Theo Chin Ceny majú štartovať na 130 000 eurách, pričom za 12-valec si bude BMW účtovať až 200 000 eur.

Preto dostane X7 pozíciu najluxusnejšieho BMW všetkých čias, luxusnejšieho než limuzína radu 7. Iste nie náhodou prebieha vývoj novinky súčasne s prvým SUV sesterskej značky Rolls-Royce. Oba modely budú totiž používať rovnakú platformu CLAR, spoločnú s pripravovanou novou generáciou sedmičky. Pod kapotou sa objavia nielen 6– a 8-valcové agregáty, ale aj luxusný 12-valec. Nebude chýbať ani verzia s plug-in hybridnou sústavou. Viac pravdepodobne BMW prezradí na autosalóne v Šanghaji, pre ktorý má vraj pripravený koncept Vision.

Novinka, ktorá zamieri na trh najneskôr začiatkom roka 2018, bude schádzať z výrobných liniek amerického závodu v Spartanburgu, kde BMW preinvestuje v súvislosti s navýšením produkčnej kapacity do roku 2016 jednu miliardu dolárov. Ročne by tu popri už vyrábaných BMW X4, X5 a X6 malo vznikať aj 45 000 exemplárov BMW X7. Bude to však poriadne drahá „hračka“. Ceny majú štartovať na 130 000 eurách, pričom za 12-valec si bude BMW účtovať až 200 000 eur. Väčšina kusov by mala skončiť práve za Atlantikom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #SAV #SUV #BMW X7
Články podľa značiek