Toyota RAV4 Hybrid: Po prvý raz s elektromotorom

Toyota rozšíri ponuku hybridov aj o RAV4. Predstaví sa v New Yorku. Či dorazí aj do „dieselovej“ Európy, nie je zatiaľ známe.

30.03.2015 12:00
debata
Hybridné SUV RAV4 dostane s najväčšou... Foto: Toyota
Toyota RAV4 Hybrid Hybridné SUV RAV4 dostane s najväčšou pravdepodobnosťou techniku sesterského Lexusu NX300h. Ten má výkon 145 kW a priemernú spotrebu len 5,1 litra.

Toyota postavila svoju kariéru z veľkej časti na hybridoch. V ponuke má Prius, Prius+, Yaris Hybrid aj Auris Hybrid. A to nespomíname hybridné Lexusy. Jej notoricky známe SUV RAV4 sa však takejto technológie nedočkalo, a to je v súčasnosti na trhu už jeho štvrtá generácia. Zmení to autosalón v New Yorku.

Toyota oficiálne oznámila, že v New Yorku predstaví RAV4 Hybrid. Bohužiaľ, okrem jedinej snímky zadnej časti karosérie s nápisom oznamujúcim hybridný pohon nič bližšie neuviedla. Môžeme sa však domnievať, že hybridnú cestu pre RAV4 otvoril sesterský Lexus NX, ktorý vo verzii 300h hybridnú sústavu má. Keď si mohol hatchback Lexus CT200h požičať hybridné ústrojenstvo z Aurisu Hybrid, tak prečo by to nemohlo fungovať aj naopak?

Ak je naša úvaha správna, tak potom by mala byť hybridná RAV4 vybavená 2,5-litrovým benzínovým 4-valcom s Atkinsonovým cyklom (114 kW), predným elektromotorom (105 kW) a prevodovkou e-CVT. Vo verzii s pohonom oboch náprav sa pridáva aj druhý elektromotor (50 kW) poháňajúci zadné kolesá, podobne ako pri veľkom Lexuse RX 450h. Celkový výkon sústavy je v prípade NX naladený na 145 kilowattov a jeho priemerná spotreba je len 5,1 litra benzínu.

Je však možné, že vzhľadom na nižšiu pozíciu RAV4 v hierarchii koncernu, ponúkne hybridná verzia o niečo nižší výkon, prípadne zamení pomerne veľký 2,5-litrový 4-valec za motor s menším objemom. Na odpovede si však budeme musieť počkať do 2. apríla, kedy má RAV4 Hybrid americkú premiéru. O tom, či sa dostane aj do dieselmi posadnutej Európy, nepadlo zatiaľ ani slovo. No ak môže byť taký Auris predávaný v benzínovej, dieselovej aj hybridnej verzii, tak prečo nie aj RAV4.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hybrid #Toyota RAV4 #autosalón New York 2015 #Tyota #Toyota RAV4 Hybrid
Články podľa značiek