Ford predstaví obmedzovač rýchlosti proti pokutám

Nový obmedzovať rýchlosti spojí Ford s čítačkou dopravných značiek. Auto sa vás teda bude snažiť nabádať k dodržaniu rýchlostných limitov. Pokuty za neúmyselné prekročenie rýchlosti, by sa mohli stať minulosťou. Prvým modelom s touto technológiou bude Ford S-Max.

01.04.2015 12:00
Ford - adaptívny obmedzovač rýchlosti Foto:
Obmedzovač rýchlosti vo Forde S-Max bude zohľadňovať maximálnu povolenú rýchlosť v úseku, ktorým prechádzate. Znížením výkonu motora upraví rýchlosť tak, aby ste sa zmestili do limitu.
debata (12)

Autá nám čoraz viac zasahujú do riadenia. Niekedy je to však veľmi prospešné. Napríklad adaptívne tempomaty dokážu vďaka radarom, upraviť rýchlosť vášho vozidla tak, aby ste udržiavali bezpečnú vzdialenosť od vpredu idúceho auta. Nový tempomat Hondy dokáže dokonca predvídať, že vám niekto skríži cestu. Ale čo obmedzovače rýchlosti? Tie sa za posledné roky nezmenili. Auto vám jednoducho bráni prekročiť rýchlosť, ktorú si vopred navolíte. Nič viac, nič menej.

Ak nebude brzdný moment motora stačiť na... Foto: Ford
Ford - adaptívny obmedzovač rýchlosti Ak nebude brzdný moment motora stačiť na zníženie rýchlosti, vodič dostane grafické a zvukové upozornenie.

Teraz však prichádza Ford s adaptívnym obmedzovačom. Rýchlosť bude prispôsobovať nielen vami zvolenej maximálnej rýchlosti, ale aj maximálnej povolenej rýchlosti v úseku, ktorým práve prechádzate. Údaje získa riadiaca jednotka obmedzovača z čítačky dopravných značiek, prípadne z navigácie. Princíp je jednoduchý. Ak systém zistí, že idete rýchlejšie, ako je povolené, zníži výkon motora. Z dôvodu bezpečnosti nebudú zmenu rýchlosti iniciovať brzdy.

V prípade, že idete dole kopcom a systém nedokáže upraviť rýchlosť len brzdným účinkom motora, dostane vodič zvukové a grafické upozornenie, aby spomalil. Tak ako každý obmedzovač, bude možné aj toto zariadenie úplne vypnúť alebo deaktivovať stlačením brzdy či plynu. Po výraznejšom zatlačení plynového pedálu vám tak auto umožní akcelerovať vždy, keď to budete považovať za potrebné. Ford chce svojou novinkou ušetriť vodičov od platenia zbytočných pokút, často z dôvodu neúmyselného prekročenia rýchlosti.

Prvým modelom s touto technológiou bude Ford S-Max.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford S-Max #obmedzovač rýchlosti
Články podľa značiek