Audi testuje autopilota už aj v Európe. Dostane ho Audi A8

V roku 2017 predstaví Audi novú vlajkovú loď A8. Práve tá sa má stať prvým modelom vybaveným autopilotom. Novú technológiu overuje automobilka z Ingolstadtu na upravenom Audi A7 Sportback. A tentoraz už aj v Európe.

17.04.2015 12:00
debata
Audi odštartovalo testy autopilota na prototype... Foto: Audi
Audi A7 Sportback "Jack" - autopilot Audi odštartovalo testy autopilota na prototype Jack na vybranom úseku nemeckej diaľnice A9. Zvláda autonómnu jazdu do rýchlosti 112 km/h.

Pojazdné laboratórium, špeciálne upravené Audi A7 Sportback s technológiou autonómneho riadenia, prezývané Jack, má už za sebou tisíce kilometrov testovacích jázd. Prevažne však v USA, kde je legislatíva pre skúšky vozidiel s autopilotmi liberálnejšia ako v Európe. Jack tak už absolvoval napríklad úspešnú 900 km dlhú jazdu zo Sillicon Valley do Las Vegas bez zásahu vodiča, ale aj náročné stúpanie na preslávenej trati Pikes Peak. Vlani zas „prefrčalo“ rýchlosťou 240 km/h cez nemecký okruh Hockenheimring.

Sériové Audi A8 by malo autopilota využívať... Foto: Audi
Audi A7 Sportback "Jack" - autopilot Sériové Audi A8 by malo autopilota využívať maximálne do rýchlosti 65 km/h.

Teraz sa projekt blíži do poslednej fázy, ktorej výsledkom má byť ostré nasadenie do novej generácie vlajkovej lode Audi A8, ktorá sa očakáva v roku 2017. Preto Ingolstadt spúšťa testy prototypu na verejných komunikáciách v Európe. Tie odštartoval na nemeckej diaľnici A9. Prototyp je už dnes schopný zvládať všetky jazdné situácie vrátane zmeny jazdných pruhov, a to až do rýchlosti 112 km/h. Na autonómne riadenie vozidlo využíva 3D kamery, laserové skenery, navigáciu, ale aj dnes už známe systémy, ako asistent pre jazdu v pruhoch alebo radarový tempomat.

Mozgom systému je nová centrálna riadiaca... Foto: Audi
Audi A7 Sportback "Jack" - autopilot Mozgom systému je nová centrálna riadiaca jednotka zFAS s vysokovýkonnými procesormi.

V sériovom Audi A8 bude však činnosť autopilota obmedzená v prvej fáze len do rýchlosti 65 km/h. Mozgom systému sa stane nová centrálna riadiaca jednotka zFAS, schopná spracovávať vďaka výkonným procesorom Mobileye EyeQ3 a nVidia Tegra K1 veľké množstvo rozličných údajov, ktoré následne poskytne asistenčným systémom.

Audi A7 Sportback "Jack" - autopilot
Audi A7 Sportback "Jack" - autopilot
+9Audi A7 Sportback "Jack" - autopilot

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi A8 #autonómne riadenie #Audi A7 Sportback #autonómne autá #autopilot
Články podľa značiek