Jaguar spustil výrobu sedanu XE. Bude to prvá 'šelma' zo Sollihulu

Časy sa menia. V tradičnom rodisku Land Roverov, závode v Sollihule, budú odteraz schádzať z výrobných liniek aj Jaguare. Prvým z nich je sedan strednej triedy XE.

20.04.2015 16:00
debata
Model XE bude schádzať z výrobných liniek... Foto: Jaguar
Jaguar XE - produckia Sollihul Model XE bude schádzať z výrobných liniek závodu Sollihul spoločne s Land Roverom Defender, Land Roverom Discovery, Range Roverom a Range Roverom Sport.

Spoločnosť Jaguar Land Rover spustila vo svojom závode v Sollihule produkciu nového Jaguaru XE. Tento sedan strednej triedy je v histórii automobilky prvým Jaguarom, ktorého výroba je situovaná v tomto podniku. Doteraz sa tu produkovali výlučne vozidlá Land Rover. V súčasnosti schádzajú z montážnych liniek modely Defender, Discovery, Range Rover a Range Rover Sport. Spusteniu výroby predchádzali veľké investície, najväčšie v sedemdesiatročnej histórii závodu.

V Sollihule, ktorý sa nachádza v grófstve West Midlands, bola vybudovaná úplne nová karosáreň a ďalšie montážne zariadenia. Práve táto investícia umožnila flexibilitu výroby, ktorej výhody môžu odteraz využívať obe značky súčasne. Okrem Jaguaru XE tu preto na budúci rok spustia aj montáž modelu F-Pace, ktorý bude prvým SUV Jaguaru. Oba modely spája nová modulárna platforma iQ(AL), ktorú zdieľajú spoločne napríklad aj s Land Roverom Discovery Sport.

Jaguar pripomína, že nový sedan XE je prevažne britský produkt. Z Veľkej Británie pochádza až 55 % všetkých komponentov. Vďaka tomu sa môžu tešiť z práce aj mnohí automobiloví dodávatelia sídliaci v Británii. Napríklad spoločnosť Sertec Group alebo spoločnosť Rosti McKechne, ktorá dodáva Jaguaru plastové komponenty. Výroba ostatných Jaguarov – nového XF, vlajkovej lode XJ a roadsteru F-Type – zostane naďalej pod patronátom závodu v Castel Bromwich.

Jaguar XE - 2015
Jaguar XE - 2015
+18Jaguar XE - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #výroba áut #Jaguar XE #Sollihul
Články podľa značiek