Mercedes-Benz 'TT': Stuttgart chce zbraň na ingolstadtské kupé

Nová generácia Mercesdesu-Benz triedy A má prísť na svet v roku 2018. A spolu s ňou aj malé 2+2-miestne kupé a kabriolet. Ponuka karosérií sa tak rozšíri o dvoch konkurentov pre Audi TT.

13.05.2015 16:00
Mercedes-Benz A Concept Foto:
Trojdverové Kupé triedy A predstavil Mercedes-Benz už v roku 2011 na autosalóne v Šanghaji pod názvom A-Class Concept. Do výroby sa však nikdy nedostalo. Šancu má dostať až v nasledujúcej generácii áčka.
debata

Nová platforma MFA s predným náhonom alebo pohonom oboch náprav je pre Mercedes-Benz doslova zlatou baňou. Vyrába na nej nielen veľmi úspešnú novú triedu A, ale aj 4-dverové kupé CLA, kombi CLA Shooting Brake, crossover GLA a triedu B. To by však nemal byť definitívny koniec ponuky malých Mercedesov. V Stuttgarte sa totiž špekuluje aj nad 2+2-miestnym kupé a kabrioletom, ktoré by boli jasnými súpermi Audi TT v uzavretej aj otvorenej verzii.

Hovoríme však o časovom horizonte minimálne troch rokov. S rozšírením programu počíta totiž Mercedes-Benz až s príchodom novej generácie triedy A plánovanej na rok 2018. V hierarchii značky by sa kupé a kabriolet zaradili pod súčasný najmenší roadster SLK, ktorý sa už budúci rok premenuje podľa novej nomenklatúry na SLC. Pre novinku by tak pripadal do úvahy názov SLA, aspoň pre otvorený variant.

Zaujímavé je, že k myšlienke výroby malého kupé sa Mercedes-Benz vracia poriadnou okľukou. Veď už v roku 2011 ukázal na motoršou v Šanghaji avízo nového áčka práve v podobe kompaktného kupé, ktoré sa do série nikdy nedostalo. Novinka má tak byť zároveň aj náhradou za pôvodnú 3-dverovú verziu starej triedy A vyrábanej do roku 2012. Malé športové modely by sa mohli dostať na linky už rok po predstavení nasledujúcej generácie áčka, teda v roku 2019.

A budú to poriadne žihadlá. Dizajn má byť vraj inšpirovaný superšportom Mercedes-AMG GT, pričom najvýkonnejšia verzia AMG dostane do vienka preplňovaný dvojlitrový 4-valec s výkonom až 294 kW. Na asfalt ho budú prenášať všetky štyri kolesá cez systém 4Matic.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz A
Články podľa značiek