Suzuki iK-2 a iM-4 idú do výroby. Swift aj Jimny však ostanú

Pôvodné predpoklady, že ženevské koncepty iK-2 a iM-4 nahradia súčasný Swift a malý off-road Jimny, sa nepotvrdili. Rozšíria totiž výrobný program o dva úplne nové modely.

18.05.2015 06:00
debata (5)
Hatchback iK-2 s predným náhonom bude o 17 cm... Foto: Suzuki
Suzuki i K-2 Concept - 2015 Hatchback iK-2 s predným náhonom bude o 17 cm dlhší ako Swift. Ponúkne teda viac miesta na zadných sedadlách a väčší kufor, čo sú najväčšie limity súčasného Swiftu.

Koncepty Suzuki iK-2 a iM-4, predstavené v Ženeve, rozhodne zaujali. A nešlo len o exhibíciu. Oba modely sú totiž podľa britského Auto Expressu schválené do výroby. Štvordverový hatchback iK-2 s predným náhonom sa má dokonca predstaviť už na budúci rok, takže ženevská štúdia bola skôr prototypom, než konceptom. Nejde pritom o náhradu Swiftu. Ten ostane v ponuke Suzuki aj naďalej ako predstaviteľ triedy mini.

Novinka, ktorá bude o 17 cm dlhšia, zamieri proti klasickým modelom nižšej triedy, akými sú VW Polo, Škoda Fabia, Ford Fiesta, Opel Corsa alebo Renault Clio. A to je dobré, pretože Swift im nedokázal svojím malým kufrom účinne konkurovať. Zákazníci tak dostanú na výber novú, praktickejšiu alternatívu malého rodinného auta. Pod jeho kapotou majú debutovať nové preplňované agregáty DualJet a BoosterJet s troj- a štvorvalcovou konštrukciou.

V sériovej podobe sa koncept iM-4 postaví medzi... Foto: Suzuki
Suzuki iM-4 Concept - 2015 V sériovej podobe sa koncept iM-4 postaví medzi Jimny a Vitaru. Pôjde o kompaktný crossover s dĺžkou len 3 693 mm, ktorý počíta s pohonom 4x4.

Podobne je to s crossoverom iM-4, inšpirovaným dizajnom starších modelov Suzuki zo sedemdesiatych rokov, napríklad modelom Cervo. Počkáme si naň však o čosi dlhšie. Až do roku 2018. Táto novinka s dĺžkou len 3 693 mm vytvorí prechod medzi malým drsným off-roadom Jimny a novou Vitarou, ktorá sa pohybuje na hranici crossoverov a SUV. Použije rovnaké motory ako iK-2, no počíta aj s pohonom oboch náprav a dokonca s hybridnou sústavou. Napokon, ženevská štúdia ňou vybavená bola.

Priaznivcov Suzuki tak čaká výrazné rozšírenie ponuky.

Suzuki iM-4 Concept - 2015
Suzuki iM-4 Concept - 2015
+3Suzuki iM-4 Concept - 2015
Suzuki i K-2 Concept - 2015
Suzuki i K-2 Concept - 2015
+7Suzuki i K-2 Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki iK-2 #Suzuki iM-4 #Szuki
Články podľa značiek