Thatcham: Automatické brzdy znižujú riziko nehody až o 45 %!

Najnovší prieskum britskej spoločnosti Thatcham, známej najmä hodnotením ochrany áut proti vlámaniu a odcudzeniu, síce nepatrí k tým najreprezentatívnejším, ale výsledky sú také presvedčivé, že ich nie je možné ignorovať.

01.06.2015 17:00
Volkswagen - City Safety Foto:
Prieskum uskutočnila spoločnosť Thatcham na VW Golf siedmej generácie, ktorý je v sérii vybavený autonómnym brzdením, podobne ako menší Up! Sledovala počet poistných udalostí na siedmich tisícoch vozidiel.
debata

Thatcham Research sa tentoraz zameral na vplyv systému núdzových bŕzd, teda systému autonómneho brzdenia na prevenciu proti nehodám. Za referenčný model si vybral Volkswagen Golf siedmej generácie, ktorý je v sérii vybavený autonómnymi brzdami City Safety. Thatcham sledoval celkom 7 000 Golfov, ktoré boli poistené minimálne rok. Počet poistných udalostí potom porovnal v tom istom období s inými modelmi, ktoré systémom autonómneho brzdenia vybavené nie sú. Napríklad s Toyotou Auris, Audi A3, ale aj s Golfom šiestej generácie.

Výsledky sú naozaj prekvapujúce. Podľa Thatachamu z nich vyplýva, že riziko poistnej udalosti je vo vozidle vybavenom núdzovým brzdením až o 45 % nižšie. „Keď sme uvideli čísla z prvej vzorky, boli sme prekvapení, pretože prekonali naše vlastné testy. Potom sme vzorku zdvojnásobili a čísla ostali tie isté,“ povedal k prieskumu Matthew Avery, šéf odboru bezpečnosti spoločnosti Thatcham. Podľa neho môžu mať výsledky pozitívny vplyv na zníženie výšky poistného pri autách, ktoré majú tento systém.

Druhou vecou však je, aké sú protikolízne systémy na zabránenie zrážkam s autami a chodcami naozaj spoľahlivé. Zadá sa, že v Golfe fungujú, no nedávny test nemeckého magazínu Auto Motor und Sport preukázal, že zlyhávajú. Zo šiestich modelov, ktoré podstúpili simuláciu nárazu s chodcom, uspel bez straty bodu len jediný (Subaru Outback). Ostatné do figuríny narazili. A svojho zástupcu vo forme malého mestského hatchbacku up! tu mal aj koncern VW. Ten prešvihol líniu chodca o celú polovicu vozidla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne brzdenie #Tahatcham
Články podľa značiek