Aj Renault chce pikap. Postaví ho z Dacie Duster

Len nedávno prenikli na svet fotografie Dacie Duster Double Cab, ktorá sa rodí v spolupráci s rumunskou spoločnosťou Romturingia. No zdá sa, že materský Renault má s takýmto športovo úžitkovým pikapom omnoho väčšie plány. Ukázal totiž prvé skice sériového modelu, ktorý sa predstaví pod francúzskou vlajkou na autosalóne v Buenos Aires.

16.06.2015 12:00
debata
Po štylistickej rozcvičke v podobe konceptu... Foto: Renault
Renault Duster Pick-up - 2016 Po štylistickej rozcvičke v podobe konceptu Duster Oroch máme už o pár dní očakávať príchod sériového pikapu. Ako vidieť, pôjde o štýlové auto, ktoré ľahko prekročí svoj úžitkový rámec.

V Renaulte sa tento rok roztrhlo vrece s novinkami. Predstavil nový Espace, následne SUV Kadjar a len pred pár dňami v Indii malý crossover Kwid. To nie je ale zďaleka koniec. V júli ukáže nový luxusný sedan, ktorý zastúpi pozíciu neúspešnej Laguny, a ešte pred ním nový športovo úžitkový pikap. Ten sa zrodí, ako sa dalo očakávať, na upravenej platforme Dacie Duster a svetovú premiéru zažije na autosalóne v Buenos Aires.

Nie je to žiadne veľké prekvapenie. Veď vlani na motoršou v Sao Paule priťahoval vo svojom stánku Renault pozornosť mimoriadne atraktívnym konceptom pikapu Duster Oroch, ktorý nebol ničím iným, ako štylistickým cvičením pred príchodom sériového modelu. A ten uvidíme v Argentíne ešte tento mesiac. Voľba Južnej Ameriky nie je rozhodne náhodná. Pikapy sú tam jednoducho v kurze. Tvoria až tri štvrtiny všetkých predajov úžitkových vozidiel. Tak prečo by mal Renault chýbať.

Športovo úžitkový charakter dáva nový pikap... Foto: Renault
Renault Duster Pick-up - 2016 Športovo úžitkový charakter dáva nový pikap najavo efektnými strešnými lištami, ktoré prerastajú až do ochranného oblúka za kabínou.

Ako vidieť z prvých oficiálnych ilustrácií, pôjde nielen o praktické, ale aj o štýlové auto, ktoré môže ľahko prekročiť svoj úžitkový charakter. Bude mať štvordverovú kabínu s priestorom pre piatich cestujúcich. Samotnú korbu zatiaľ Renault definuje ako štedrú. V každom prípade dôjde v porovnaní so súčasným Dusterom k predĺženiu rázvoru náprav. Očakávať môžeme verzie s pohonom predných aj všetkých štyroch kolies a tiež modifikácie spaľujúce etanol, ktorý je ako palivo v týchto končinách amerického kontinentu veľmi populárny.

Najväčšie plány má Renault s novým pikapom za Atlantikom, no rozhodne nie je náhoda, že po rumunských cestách sa už premávajú nemaskované prototypy Dacie Duster Double Cab. Tieto autá budú mať nepochybne veľa spoločného. Vlastne budú takmer identické s výnimkou loga na prednej maske. Očakávať premiéru európskej špecifikácie pikapu pod značkou Dacia tak môžeme už v najbližších mesiacoch, pravdepodobne už na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. A spolu so 4-dverovou verziou by mal prísť aj klasický pikap s dlhšou korbou.

Renault Duster Pick-up - 2016 Foto: Renault
Renault Duster Pick-up - 2016 Renault Duster Pick-up - 2016

Kým dizajn štúdie Oroch vznikal v dizajnovom centre Renaultu pre Južnú Ameriku, sériový model má pravdepodobne na svedomí rumunská spoločnosť Romturingia, ktorá na projekte spolupracovala priamo s Renaultom. Európske verzie by tak mali vznikať v Rumunsku, kým tie transatlantické v Brazílii, kde schádza Duster z liniek s logom Renaultu.

Renault Duster Pick-up - 2016
Renault Duster Pick-up - 2016
+3Renault Duster Pick-up - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia #Dacia Duster #Renault Duster #pick-up #Duster Oroch #autosalón Sao Paulo 2015
Články podľa značiek