Seat Leon 1,0 TSI: Trojvalec dorazil už aj do Martorellu

Nový preplňovaný 3-valec 1,0 TSI koncernu VW postupne rozširuje svoju pôsobnosť. Po Audi A1, Volkswagene Polo, Golfe a Golfe Sportsvan dorazil už aj pod kapotu Seatu Leon Ecomotive. Spotrebovať s ním má len 4,3 litra benzínu.

24.06.2015 16:00
Seat Leon ST 4Drive Foto:
Nový Leon 1,0 TSI Ecomotive bude zrýchľovať na stovku pod desať sekúnd a priemerne spotrebuje len 4,3 litra benzínu na 100 km. Aspoň podľa údajov výrobcu.
debata (7)

Koncern Volkswagen má so svojím novým preplňovaným trojvalcom veľké plány. Do troch rokov má nahradiť všetky 4-valce 1,2 TSI, a to vo všetkých modeloch koncernových značiek. Predstavil sa koncom vlaňajšieho roka v 70-kilowattovej verzii v modernizovanom Audi A1, následne vo Volkswagene Polo a potom zamieril rovno pod kapotu Golfu, Golfu Variant a Golfu Sportsvan. Tu však už s výkonom zvýšeným na 85 kW a prívlastkom BlueMotion.

Na nový motor sa môže po Leone už čoskoro tešiť... Foto: Volkswagen
Volkswagen TSI Na nový motor sa môže po Leone už čoskoro tešiť aj modernizovaná Ibiza.
Bokom zatiaľ zostávali len značky Seat a Škoda. Lenže aj to sa mení. Kým česká Škoda si na technickú novinku musí ešte počkať, Seat ju už ponúka na nemeckom trhu v Leone 1,0 TSI Ecomotive, teda opäť vo verzii orientovanej na nízku spotrebu. A to všetkých troch karosárskych verziách vrátane kupé SC a kombi ST. Leon zrýchľuje s novou motorizáciou na stovku za 9,5 sekundy, respektíve za 9,6 sekundy v prípade 5-dverového hatchbacku a za 9,8 sekundy v prípade kombi ST. Maximálka je zhodných 198 km/h.

Ekoverzia nebude teda žiadnou brzdou v premávke. No najväčším bonusom má byť nízka spotreba. Seat ju vyčíslil na 5,5 litra v meste, 3,4 mimo neho a v zmiešanej premávke na 4,3 litra na 100 km. Súčasným hodnotám však príliš veriť nemožno. Zatiaľ je Leon 1,0 TSI Ecomotive dostupný len v Nemecku. Paradoxom je, že v porovnaní s bežnými verziami 1,2 TSI je nový Leon Ecomotive drahší takmer o 2 000 eur. To, čo teda ušetríte na palive, zaplatíte za nový motor a balíček úsporných opatrení hneď na začiatku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Leon #1.0 TSI
Články podľa značiek