Duster Oroch: Rumunský pikap je tu. Zatiaľ s logom Renaultu

Na autosalóne v Buenos Aires predstavil Renault svoj historicky prvý pikap. Ako sa dalo očakávať, vychádza z SUV Duster, ktoré sa u nás predáva s logom Dacie. Zatiaľ je novinka s 5-miestnou kabínou a korbou určená len pre Južnú Ameriku.

20.06.2015 06:00
debata (5)
Renault Oroch je štýlový pikap so štvordverovou... Foto: Renault
Renault Duster Oroch Renault Oroch je štýlový pikap so štvordverovou kabínou a nákladným priestorom.

Ako sme už avizovali, Renault predstavil na autosalóne v Buenos Aires významnú novinku. Duster Oroch je totiž jeho prvým pikapom. A nie hocakým. Kombinuje výhody klasických úžitkových áut s vozidlami SUV. Štýlový double-cab síce vychádza z dobre známej Dacie Duster, no prestavba zasiahla okrem karosérie aj podvozok. Ten je v porovnaní s klasickým Dusterom výrazne predĺžený, čo platí aj o rázvore náprav, aby bolo možné vytvoriť priestrannú korbu.

Efektný dizajn naznačuje, že Oroch sa bude... Foto: Renault
Renault Duster Oroch Efektný dizajn naznačuje, že Oroch sa bude uchádzať nielen o priazeň v triede úžitkových áut, ale aj o zákazníkov v segmente SUV.

Údaje o rozmeroch zatiaľ chýbajú. Vieme len toľko, že užitočná nosnosť Orocha je 500 kg a že pod kapotou budú v Južnej Amerike pracovať dva benzínové motory. Slabší s objemom 1,6 litra (80 kW) a silnejší dvojliter s výkonom až 103 kW, ktorý v európskych končinách vôbec nepoznáme. Spolupracovať budú oba s 5-stupňopvými manuálnymi prevodovkami. Samozrejmosťou by mala byť ponuka pohonu oboch náprav aj verzií spaľujúcich etanol, teda palivo, ktoré je na juhoamerickom kontinente veľmi populárne.

Novinka má odviezť až 500 kg nákladu. Foto: Renault
Renault Duster Oroch Novinka má odviezť až 500 kg nákladu.
Dizajn Orochu vychádza z vlaňajšej rovnomennej štúdie, ktorá však debutovala na brazílskej motoršou v Sao Paule. Sériový model sa síce vzdal vychytávok v podobe zapustených kľučiek či držiaka na surfy umiestnenom za zadným oknom, ale štýlový charakter si nepochybne zachoval. Dizajnéri sa s Orochom doslova vyhrali, čo vidieť napríklad na efektnom prepojení strešných nosičov s ochranným rámom kabíny. Nechýbajú bohato modelované blatníky, výrazné prahy a úplne nové zadné svetlá.

Oroch sa dostane do predaja najprv na trhoch Južnej Ameriky, kde predstavuje podiel pikapov na celkovom predaji úžitkových áut až 70 %. To však neznamená, že nejde o globálny model. Iste nie je náhoda, že po rumunských cestách sa už dnes preháňajú nemaskované prototypy Dusteru Oroch. Pochopiteľne, na starom kontinente bude Oroch niesť na prednej maske logo Dacie. Predstaviť by sa mohol už vo Frankfurte nad Mohanom. V hre je aj verzia s krátkou kabínou. Ceny ani časový plán uvedenia na európsky trh nie sú známe.

Renault Duster Oroch
Renault Duster Oroch
+6Renault Duster Oroch

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia #Dacia Duster #Renault Duster Oroch #Renault Oroch #Oroch
Články podľa značiek