Land Rover: Range Rover riadený cez smartfón? Áno, už jazdí

Range Rover vyvíja systém diaľkového ovládania pomocou telefónu. Pomôcť má v teréne alebo pri parkovaní. Výsledok ukázal v novom Range Roveri Sport.

22.06.2015 12:00
Range Rover - diaľkové ovládanie Foto:
Špeciálna aplikácia v smartfóne umožní ovládať na diaľku riadenie, plyn a brzdu. Vozidlo si i tak sleduje svoje okolie pomocou senzorov.
debata

Range Rover a Jaguar pracujú horúčkovito na nových asistenčných technológiách. Nie je to tak dávno, čo sa pochválili „prehľadnou“ kapotou a stĺpikmi, head-up displejom na celej ploche čelného okna či systémom, ktorý by zapínal zadný stierač pohľadom vodiča do spätného zrkadla. A teraz tu máme ďalšiu vychytávku – diaľkové ovládanie pomocou smartfónu. Prečo nie?

Cieľom nie je autonómne riadenie, hoci aj to má skupina Jaguar/Land Rover vo výhľade. Ide o skôr o pomoc v niektorých náročných situáciách. Napríklad pri parkovaní v stiesnených priestoroch alebo pri prejazde terénu, v ktorom nemá vodič vo vozidle dostatočný prehľad o situácii, alebo by bolo preňho ostať v aute nebezpečné. Aj preto funguje systém len do rýchlosti šesť kilometrov za hodinu.

Výhody diaľkového riadenia sú najmä v... Foto: Range Rover
Range Rover - diaľkové ovládanie Výhody diaľkového riadenia sú najmä v neprehľadnom teréne alebo pri parkovaní na úzkych miestach.
Princíp je jednoduchý. Vodič vystúpi z auta a prostredníctvom špeciálnej aplikácie v smartfóne môže na diaľku ovládať riadenie, plyn a brzdu. Pritom nesmie byť od vozidla vzdialený viac ako 10 metrov. Samotné auto nevykonáva príkazy „na slepo“. Pri diaľkovom riadení využíva vlastné ultrazvukové senzory, lidar a kamery sledujúce okolie. Tým sa vyvaruje kolízií, ktoré by vyplývali z chybných povelov prichádzajúcich zo smartfónu.

Prototyp tiež zvládne plne autonómne otáčanie vozidla o 180 stupňov. Napríklad v situácii, keď sa ocitnete na úzkej ceste. Odbremení vás tak od komplikovaného manévru, ktorý si vyžaduje mnoho úkonov. Range Rover teraz testuje systém na Range Roveri Sport a snaží sa doviesť diaľkové riadenie do štádia, ktoré by ho umožňovalo použiť v akomkoľvek počasí a v akomkoľvek teréne. Samozrejme, vozidlo je možné ovládať aj z interiéru. A podmienkou nie je ani smartfón. Použiť môžete napríklad tablet.

Range Rover - diaľkové ovládanie
Range Rover - diaľkové ovládanie
+3Range Rover - diaľkové ovládanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Range Rover #Range Rover Sport #autonómne riadenie
Články podľa značiek