Mercedes-AMG A 45: Šialené áčko mieri na vrchol. Stovku dá za 4,3 s!

Kraľovanie Audi RS3 medzi sériovými kompaktnými hothatchmi netrvalo veru dlho. V Affalterbachu totiž vyladili dvojliter v triede A 45 AMG na šialených 280 kW. Nič silnejšie a rýchlejšie v tejto kategórii jednoducho nezoženiete. Dynamikou už nie je ďaleko od superšportu Mercedes-AMG GT.

01.07.2015 06:00
debata
Vynovené ostré áčko má optimalizovaný... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG A 45 4Matic - 2016 Vynovené ostré áčko má optimalizovaný aerodynamický paket a v štandardne nové full LED svetlá.

V roku 2013 predstavilo AMG poriadne „nadupanú“ triedu A. Jej ostrá verzia A45 AMG nasadila výkonom 265 kW latku na dovtedy nevídanú úroveň. Pikantný bol najmä fakt, že k tomuto výsledku sa v Affalterbachu nedopracovali pomocou 6– či 8-valcového motora, ale vyladením dvojlitrového 4-valca. Ten sa stal okamžite najsilnejším sériovým motorom svojej triedy. Veď z litra objemu dával za pomoci turbodúchadla neskutočných 132,5 kilowattu. To bolo viac, ako dokázalo vyžmýkať Audi zo svojho 2,5-litrového 5-valcového motora v RS3.

Vzadu sa o potrebný prítlak stará nielen... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG A 45 4Matic - 2016 Vzadu sa o potrebný prítlak stará nielen strešné krídlo, ale aj mohutný difúzor s integrovanými výfukmi.

To ale nebolo posledné slovo z Ingolstadtu. Tento rok sa na scéne objavila modernizovaná verzia RS3 s výkonom 270 kW, ktorá si uchmatla titul najsilnejšieho hothatchu v kompaktnej triede. Lenže nie nadlho. V Afflaterbachu sa už totiž rodila odpoveď v podobe nového Mercedesu-AMG A 45 4Matic, ktorá obráti skóre opäť na stranu Mercedesu. „ Nespíme na vavrínoch a naše produkty stále vylepšujeme. A 45 AMG ponúkalo ešte toľko potenciálu, že sme boli nútení ho využiť naplno,“ povedal na adresu novinky Tobias Mörs, šéf Mercedesu-AMG.

Pod kapotou pracuje najvýkonnejší sériový... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG A 45 4Matic - 2016 Pod kapotou pracuje najvýkonnejší sériový 4-valec planéty. Z litra objemu dáva 140 kW. Spolu to teda znamená rovných 280 kilowattov. Spojený je so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou AMG Speedschift DCT-7.

Výsledkom je pekelne rýchly hothatch s najvýkonnejším sériovým dvojlitrom planéty. Výkon stúpol za pomoci zmien v časovaní a celkovej úprave sania a výfukového traktu až na neskutočných 280 kW, čo znamená 140 kW na liter. Zaujímavé pritom je, že plniaci tlak mohutného turba zostal na pôvodných 1,8 baru. Pre modernizované ostré áčko to znamená spolu s optimalizáciou 7-stupňovej dvojspojkovej prevodovky Speedschift DCT-7 a pohonu 4Matic šprint na stovku za fantastických 4,3 sekundy. To je medzigeneračné zlepšenie o tri desatiny a len o tri desatiny viac v porovnaní s 8-valcovým superšportom Mercedes-AMG GT.

Interiér je vyšperkovaný splošteným volantom či... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG A 45 4Matic - 2016 Interiér je vyšperkovaný splošteným volantom či anatomickými sedadlami.

Za volantom to teda musí byť riadny adrenalín. Zvlášť keď s trakciou pomáha najrýchlejšiemu áčku paket AMG Dynamic Plus obsahujúci aj predný samosvorný diferenciál a športový podvozok. Posádka má vďaka systému AMG Dynamic Select na výber niekoľko režimov nastavenia vozidla – od civilného Comfort, cez športový Sport až po ostré naladenie Sport+ so zmenenou akustikou výfuku a obmedzeným účinkom trakčnej elektroniky. Novinkou je mód Individual, známy z AMG GT, ktorý umožňuje voľnú konfiguráciu nastavení motora, prevodovky, adaptívneho pruženia AMG Ride Control či účinku posilňovača riadenia.

Mercedes-AMG A45 prevzal väčšinu inovácií nedávno vynovenej triedy A. To znamená napríklad príchod full LED predných reflektorov High Performance, ktoré sú súčasťou série. K tomu ostré áčko pridáva aerodynamický paket s výrazným predným a zadným spojlerom či mohutným difúzorom, ktorý sa stará o potrebný prítlak. Interiér dostal nový sploštený volant prešívaný perforovanou kožou a vynovené anatomické sedadlá s väčším rozsahom regulácie. Nechýba ani rozhranie s 8-palcovým monitorom. Jednoducho, toto nie je len auto na okruhy, ale hothatch schopný ponúknuť dostatočný komfort pre každodenné využitie. A tomu zodpovedá aj „civilná“ spotreba len 6,9 litra benzínu na 100 km.

Technické údaje

Model Mercedes-AMG A 45 4Matic
Valce/ventily 4/16
Objem motora (ccm) 1 991
Max. výkon (kW/ot.) 280/3 810 – 6 000
Krút. moment (Nm/ot.) 475/2 250 – 5 000
Prevodovka 7-DCT
Max. rýchlosť (km/h) 250 (obmedzovač)
0 – 100 km/h (s) 4,2
Spotreba na 100 km (l) 6,9
Mercedes-AMG A 45 4Matic - 2016
Mercedes-AMG A 45 4Matic - 2016
+11Mercedes-AMG A 45 4Matic - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AMG #Mercedes. Mercedes-Benz #Mercedes-AMG. Mercedes-AMG A 45
Články podľa značiek