Jaguar F-Pace: Nové britské SUV už žmurká na svet

Len necelé dva mesiace zostávajú do premiéry prvého SUV z dielne Jaguaru. Automobilka sa preto snaží pritiahnuť pozornosť prvou oficiálnou snímkou. Veľa toho však už tajiť nemá.

01.07.2015 16:00
Jaguar F-Pace - 2016 Foto:
Nový F-Pace je síce na prvej oficiálnej snímke „utopený“ v tme, no o veľké prekvapenie by ísť nemalo. Predpokladá sa, že bude takmer identický s konceptom C-X17 predstaveným v roku 2013.
debata
Premiéra nového prémiového SUV, ktoré si to chce rozdať s Mercedesom GLE alebo BMW X5, je v podstate už len formálnou záležitosťou. Svoj zámer vstúpiť do tejto kategórie totiž britský Jaguar deklaroval už na jeseň 2013 predstavením štúdie C-X17. A tá vyzerala príliš realisticky na to, aby sme sa domnievali, že ide len o akýsi koncept.

Nakoniec sa C-X17 objavilo po druhý raz v Dubaji vo farbe Liquid Aluminium. Je teda viac než pravdepodobné, že sériový model, ktorý sa ukáže pod názvom Jaguar F-Pace v priebehu tohto leta a výstavnú premiéru absolvuje vo Frankfurte nad Mohanom, sa bude od C-X17 líšiť naozaj len v detailoch. Napokon, aj prvá snímka rozsvietených svetiel ukazuje blízku príbuznosť.

Isté tiež je, že F-Pace bude postavený na ľahkej hliníkovej platforme iQ (AL), Intelligent Aluminium Architecture, na ktorej už spočívajú nové modely XE a XF a tiež to, že prednosť dostanú úsporné 4-valcové motory radu Ingenium. Pre vrcholovú verziu bude však určený aj preplňovaný 6-valec 3,0 V6 s výkonom 250 kW, známy z roadsteru F-Type či opäť z limuzíny XF. Pohon oboch náprav si F-Pace požičia z Land Roveru Discovery Sport.

So sesterskou značkou ho bude spájať aj miesto produkcie. Po kompaktnom XE bude totiž práve F-Pace druhým Jaguarom v histórii, ktorý bude schádzať z produkčných liniek závodu Land Roveru v Sollihule. Do jeho modernizácie investoval koncern Jaguar Land Rover najväčší objem prostriedkov za posledných sedemdesiat rokov. Práve táto investícia umožnila flexibilitu výroby, ktorej výhody môžu odteraz využívať obe značky súčasne.

Jaguar C-X17 Concept 2013
Jaguar C-X17 Concept 2013
+17Jaguar C-X17 Concept 2013
Jaguar C-X17 Liquid Aluminium
Jaguar C-X17 Liquid Aluminium
+29Jaguar C-X17 Liquid Aluminium

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar C-X17 #Jaguar F-Pace
Články podľa značiek