Slovensko stále súperí s Poľskom o novú automobilku

Hodnota investície do nového výrobného závodu v strednej Európe automobilky Jaguar Land Rover by mohla dosiahnuť až 1,7 miliardy eur. Britský producent sa podľa poľského zdroja rozhoduje medzi Poľskom a Slovenskom.

07.07.2015 12:00
Jaguar Land Rover Foto:
Slovensko je ešte stále v hre o veľkú automobilovú investíciu. Pravdepodobne pôjde o Jaguar Land Rover. Ročne by mal nový stredoeurópsky závod produkovať 350 000 vozidiel.
debata (8)

Poľsko a Slovensko súperia o veľkú investíciu do výroby automobilov značiek Jaguar a Land Rover. Investícia by mala smerovať do výstavby továrne, ktorá by mohla byť v poľskom automobilovom sektore. Oznámil to poľský podpredseda vlády Janusz Piechociński. V médiách sa už pred časom objavili nepotvrdené informácie o plánoch na nový automobilový závod v strednej Európe, medzi kandidátmi na jej umiestnenie bola zmienená aj Česká republika.

Piechociński uviedol, že potenciálny investor patrí medzi hráčov v automobilovom sektore, jeho meno však neprezradil. Továreň s kapacitou 350 000 vozidiel ročne by vraj mala spustiť výrobu v roku 2019, výstavbu chce investor začať už v tomto štvrťroku. Šieste kolo rokovaní prebieha vo Varšave.

V máji sa objavili informácie, že Poľsko patrí medzi kandidátov na výstavbu továrne Jaguar Land Rover. Ten vraj o novom závode rokuje aj so Slovenskom, Maďarskom a Českou republikou. Samotná automobilka však informácie o možnej investícii nepotvrdila.

Verejnoprávny rozhlas RTVS v máji informoval, že Slovensko a Poľsko sú v hre o veľkú investíciu nemenovanej automobilky, ktorá by v novom závode mohla zamestnať až 8 000 ľudí. Jaguar Land Rover otvoril vlani v októbri továreň v Číne s ročnou kapacitou 130 000 automo­bilov, na rok 2016 plánuje závod v Brazílii a tiež zvažuje podnik v Mexiku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Land Rover #Jaguar Land Rover
Články podľa značiek