Toyota Prius 2016: Unikli snímky novej generácie. Bude úspornejšia

Štvrtá generácia Toyoty Prius mieri vraj späť do vývoja. Vedenie automobilky nebolo spokojné s jej dizajnom. Prepracovaný model by sa však i tak mal objaviť už koncom roka na autosalóne v Tokiu.

10.07.2015 06:00
debata (4)
Tvary Priusu sú diktované prísnymi zásadami... Foto: Toyota
Toyota Prius - 2016 Tvary Priusu sú diktované prísnymi zásadami aerodynamiky. Novinkou je, že verzia plug-in hybrid sa bude líšiť nielen väčšou zásobou akumulátorov, ale aj dizajnom prednej masky.

Toyota vám dnes hybridnú technológiu namontuje prakticky do čohokoľvek – od malého Yarisu až po Luxusné SUV Lexus RXH. Kráľom hybridov však stále ostáva Prius, model, ktorý si zachováva od tých ostatných výraznú autonómiu. A meniť sa to nemá ani do budúcnosti. Štvrtá generácia je už vo finálnej fáze vývoja, aj keď vraj s problémami, pretože vedenie Toyoty nebolo spokojné s jej dizajnom. Prius teda musel absolvovať dodatočnú revíziu. Výsledok môžete vidieť na uniknutých snímkach, ktoré zverejnil magazín Best Car a neskôr thajský server Autonet.

Celkový výkon nového Priusu by mal stúpnuť len... Foto: Toyota
Toyota Prius - 2016 Celkový výkon nového Priusu by mal stúpnuť len o 10 kW, na konečných 110. Spotreba bude, naopak, nižšia – len 2,5 litra benzínu na 100 km.

To, či sa vám nový Prius páči, necháme na vás. Podľa Toyoty sú jeho tvary inšpirované štúdiou C-HR aj sériovým vodíkovým modelom Mirai. Novinkou je, že Toyota dizajnovo odlíši klasický hybridný Prius od jeho nabíjateľnej verzie plug-in hybrid. Silueta bude síce rovnaká, ale predná maska plug-in hybridu dostane viac čiernych plastov a konvenčnejší tvar predných reflektorov. Podľa Best Caru bude nový Prius dlhý 4 550, široký 1 770 a vysoký 1 490 mm. To znamená, že bude o 70 mm dlhší a 25 širší. Rázvor náprav ostane na pôvodnej hodnote 2 700 mm.

Technika prejde len evolúciou. Pod prednou kapotou tak nájdeme opäť 1,8-litrový 4-valec s výkonom 77 kW pracujúci v Atkinsonovom cykle. Pomáhať mu bude 66-kilowattový elektromotor prepojený cez planétovú prevodovku. Celkový výkon sústavy bude naladený na 100 kW. Plug-in hybrid sa bude líšiť len väčšou zásobou li-ion akumulátorov, ktoré mu umožnia čisto elektrický dojazd do vzdialenosti 50 km, čo je približne dvojnásobok súčasného nabíjateľného Priusu. Zníženie spotreby na 2,5 litra má vychádzať z nižšej hmotnosti, len 1 280 kg, lepšej aerodynamiky a účinnejšej rekuperácie pri brzdení.

Pod zníženie hmotnosti sa podpíše najmä úplne nová platforma TNGA, ktorá bude mať práve v Priuse svetovú premiéru. Či sú tieto informácie naozaj dôveryhodné, uvidíme na najbližšom tokijskom autosalóne, ktorý sa uskutoční v novembri.

Toyota Prius - 2016
Toyota Prius - 2016
+1Toyota Prius - 2016

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Prius
Články podľa značiek