Rolls-Royce Wraith St. James: Najsilnejší rolls má 640 koní

Červený lak a vyladený motor urobili z kupé Rolls-Royce luxusné „Ferrari“.

10.07.2015 16:00
Rolls-Royce Wraith St. James Foto:
Luxusné kupé Wraith dostalo ostrý červený lak a 5-lúčové športové disky kolies.
debata (2)

Rolls-Royce Wriath je kupé odvodené z menšieho modelu Ghost. A nepatrí práve medzi predajné trháky prestížnej britskej značky. Možno aj preto chystá Rolls-Royce atraktívnu otvorenú verziu Dawn, ktorá by podľa slov šéfa automobilky Torstena Müller-Ötvösa mala predstavovať model, ktorého elegancia a zmyselnosť nebudú mať v histórii značky obdobu.

Stane sa tak však najskôr začiatkom budúceho roka na autosalóne v Detroite a možno až na jar v Ženeve. Dovtedy chce Rolls-Royoce podporiť predaje Wraithu limitovanou edíciou St. James. Táto špeciálna séria dostane neprehliadnuteľný červený lak, ktorý by ste od konzervatívneho štýlu automobilky z Goodwoodu asi ani nečakali. A k nemu pridá špecifické dvojfarebné disky kolies s piatimi lúčmi.

Dvere sa aj naďalej otvárajú proti smeru jazdy. Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Wraith St. James Dvere sa aj naďalej otvárajú proti smeru jazdy.

Zaujímavé je, že zmeny prebehli aj pod kapotou. Síce kozmetické, ale predsa. Wraith St. James má 6,6-litrový preplňovaný 12-valec naladený na rovných 640 koní, čo je o osem viac v porovnaní s bežnou verziou. Aj to málo však stačí na to, aby sa mohol pýšiť titulom najvýkonnejšieho sériového Rolls-Royce všetkých čias. A na takéto prívlastky majetná klientela iste počúva. Krútiaci moment, ktorého maximum 800 Nm je dostupné v pásme od 1 500 do 5 500 otáčok za minútu, sa nemení.

Bohužiaľ, dynamické parametre automobilka neprezradila, no vzhľadom na minimálny rozdiel vo výkone pôjde v akcelerácii na stovku o zlepšenie maximálne o jednu desatinu sekundy. Optimisti sa teda môžu tešiť na šprint za 4,5 sekundy. Tajomstvom ostáva zatiaľ aj interiér a cena. Tiež nie je známe, koľko kusov by malo vzniknúť. Ale britský výrobca asi dopytu brániť nebude. Tento rok totiž celkové predaje modelov Rolls-Royce po dlhom čase klesli.

Chýbať nemôžu ani plakety limitovanej edície. Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Wraith St. James Chýbať nemôžu ani plakety limitovanej edície.

Medziročne za prvé tri mesiace o 13 %, keď automobilka umiestnila na trhu 781 áut. Dôvodom je najmä pokles záujmu v Číne. Majetní klienti z „ríše stredu“ totiž pod tlakom protikorupčného boja začínajú neradi ukazovať bohatstvo takým ostentatívnym spôsobom. Jednoducho, kupujú si menej výstredné a menej luxusné autá.

Rolls-Royce Wraith St. James
Rolls-Royce Wraith St. James
+2Rolls-Royce Wraith St. James

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Wraith
Články podľa značiek