Red Bull si brúsi zuby na hyperšport. Prísť má o tri roky

Ferrari LaFerrari, McLaren P1 či Porsche 918 Spyder dostanú možno už čoskoro silného súpera. Postará sa oň Red Bull Racing. Prečo nie, peniaze problém iste nebudú a skúseností z kolotoča F1 má tento tím dostatok. Kto iný by mal vlastne nové superkupé postaviť, ak nie práve Red Bull?

10.07.2015 18:00
Aston Martin Vulcan - 2016 Foto:
Nový hyperšport od Red Bullu by mal vychádzať z projektu Aston Martin Vulcan. Dostane však s najväčšou pravdepodobnosťou motor od Mercedesu-Benz, respektíve divízie AMG.
debata

Už v júni sa objavili prvé špekulácie, že Red Bull Racing má ideu postaviť svoj prvý sériový model. Viac na vážnosti získali tieto informácie po tom, čo britský Autocar priniesol správu o rokovaniach Red Bullu s britským Aston Martinom. Poradca Red Bull Racing Helmut Marko pritom pre server Speedweek vyhlásil, že kooperácia by sa mala týkať projektov, ktoré nesúvisia s F1. Takže jednotlivé diely skladačky do seba začali rýchlo zapadať.

O nový extrémny hyperšport sa má postarať špičkový konštruktér Formuly 1 Adrian Newey, prepojený práve s tímom Red Bull Racing. Podľa magazínu Autocar vraj už na novinke pracuje spolu s Aston Martinom, hoci ani jeden z partnerov tieto informácie zatiaľ nepotvrdil. Ak však pôjde všetko tak, ako má, nový hyperšport, schválený pre bežné komunikácie, by sa mal doraziť už o tri roky, teda v roku 2018.

Aké motory budú novinku poháňať, je už takmer isté. Známa je totiž spolupráca Aston Martinu a Mercedesu-Benz, ktorý začne už čoskoro dodávať agregáty pre britskú značku. Takže čosi zo sesterskej dielne AMG by mohlo zavítať aj do útrob nového karbónovo-hybridného superšportu s okrídleným býkom, ktorý by mal vychádzať aspoň čiastočne z projektu Aston Martin Vulcan. Očakáva sa dvakrát preplňovaný 12-valec.

Šéf tímu Red Bull Christian Horner sa na konto zámeru výroby cestného modelu vyjadril celkom jasne. „Momentálne sa síce sústreďujeme na naše aktivity v F1, ale technológie, ktoré tu používame, sa čoraz viac začínajú presadzovať v reálnom svete. Sériový model z tohto podhubia sám vyklíči“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #red bull #Aston Martin #hyperšport #Red Bull Racing #Aston Martin Vulcane
Články podľa značiek