Morgan AR Plus 4: Britské retro dostalo 228 koní od Cosworthu

Pri príležitosti osláv 65. výročia legendárneho Morganu Plus 4 vznikne poriadne nadupaná limitovaná edícia AR. O tuning sa postarala divízia AR Motorsposrt. Bude to poriadna raketa. Vznikne však len 50 kusov.

30.07.2015 06:00
Morgan AR Plus 4 - 2016 Foto:
Morgan Plus 4 oslavuje 65 rokov od svojho vzniku limitovanou edíciou AR. Zaujme špecifickým dizajnom masky, čiernymi kolesami a výstredným dizajnom full LED svetiel.
debata

Morgan je síce len malou britskou manufaktúrou, ale počuť je o nej pomerne často. Nedávno zaujala úžasným modelom Aero 8, s dnes už vzácnym veľkoobjemovým atmosférickým osemvalcom 4,8 V8 (243 kW), a tiež informáciami o príprave poriadne ostrej elektrickej trojkolky 3 Wheeler EV3. Dnes tu máme ďalší parádny kúsok, ktorý spája emotívny dizajn dávnych čias s tou najmodernejšou technikou – Morgan AR Plus 4. Predstavil sa na automobilovom zraze Silverstone Classic a pre automobilku má hneď niekoľko historických naj.

To najdôležitejšie sa ale ukrýva pod kapotou.... Foto: Morgan
Morgan AR Plus 4 - 2016 To najdôležitejšie sa ale ukrýva pod kapotou. Po prvýkrát v histórii pracuje v službách Morganu 4-valec od Cosworthu. Má 168 kW.

Ako vyplýva z názvu, vychádza z legendárneho roadsteru Plus 4, ale do jeho vývoja prehovorila takmer dvorná tuningová dielňa AR Motorsport. Tá z neho urobila prakticky nové auto. Pod kapotou tohto cestného retra namontovala po prvýkrát v histórii Morganu 4-valec od nemenej slávneho Cosworthu. Z dvoch litrov objemu dáva 228 atmosférických koní, teda 168 kW, ktoré putujú cez 6-stupňový manuál k zadným kolesám. To v dnešných časoch možno neohúri, lenže Morgan AR Plus 4 má na váhe len 900 kg, takže zrýchlenie pod šesť sekúnd by nemuselo byť fikciou. Druhým naj je teda prívlastok „najsilnejší 4-valcový Morgan všetkých čias“.

Interiér je vyšperkovaný drevom, kožou a hliníkom. Foto: Morgan
Morgan AR Plus 4 - 2016 Interiér je vyšperkovaný drevom, kožou a hliníkom.

Naznačuje to aj kompletne prepracované zavesenie kolies s nastaviteľnými tlmičmi, zosilnený rám a úplne nová brzdová sústava. Efektne pôsobia čierne 16-palcové disky kolies, ukrývajúce červené strmene. Špecifická je tiež matná predná maska a lak karosérie. Zaujímavé sú ultramoderné LED svetlá, hoci ukryté v klasickom dizajne z tridsiatych rokov. Interiér bude voňať drevom, kožou a hliníkom. Morgan dokonca hovorí o luxusnej výbave. Automobilka si tak svoje nové dielo cení na mastných 54 996 libier, čo je približne 77 200 eur. Ak máte záujem, poponáhľajte sa. Vznikne len 50 kusov a na časť z nich už má britský retro výrobca záväzné objednávky.

Morgan AR Plus 4 - 2016
Morgan AR Plus 4 - 2016
+9Morgan AR Plus 4 - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Morgan #Morgan AR Plus 4 #AR Motorsport
Články podľa značiek