Ford predstavil kolenný airbag spolujazdca. Dostane ho Mustang

Ford Mustang sa stane prvým sériovým autom s kolenným airbagom pre spolujazdca. Jeho konštrukcia je zásadne odlišná od toho pre vodiča.

19.08.2015 14:00
Ford - kolenný airbag spolujazdca Foto:
Ford Mustang bude prvým sériovým autom s kolenným airbagom pre spolujazdca.
debata

Počet airbagov v autách stále rastie. Nový Ford Mustang ich bude mať v sérii až osem. Jeden z nich je však celkom nový. Za úlohu dostane chrániť kolená a nohy spolujazdca. Poviete si, čo je na tom? Lenže umiestniť airbag v oblasti, kde je bežne odkladacia schránka, nie je vôbec jednoduché. Možno aj preto sa zatiaľ v automobilovom priemysle pravý kolenný airbag neobjavil.

Kolenný airbag spolujazdca nemusí mať objem... Foto: Ford
Ford - kolenný airbag spolujazdca Kolenný airbag spolujazdca nemusí mať objem bežných bezpečnostných vankúšov. Je menší a až o 65 percent ľahší. O to pohotovejšia je jeho reakcia.

Konštruktéri Fordu si nad ním museli poriadne lámať hlavy. A prišli na zaujímavé riešenie. Kolenný airbag umiestnili priamo do veka odkladacej schránky. Skrytý je medzi jeho vonkajším a vnútorným obložením. Na rozdiel od bežných airbagov však nie je vyrobený z látky. Tvorí ho plastový vak, ktorý po náraze roztrhne obloženie a jeho mäkkú interiérovú stranu vysunie smerom k nohám spolujazdca.

Kolenný airbag spolujazdca bude súčasťou veka... Foto: Ford
Ford - kolenný airbag spolujazdca Kolenný airbag spolujazdca bude súčasťou veka odkladacej schránky. Ten sa počas nárazu roztrhne a jeho predná mäkká časť zabráni kontaktu kolien s pevnými časťami palubnej dosky.

Tá zapôsobí ako pružina a zabráni tvrdému kontaktu kolien s palubnou doskou. Obloženie odkladacej schránky je teda súčasťou systému. Výhodou je aj to, že takýto airbag nemusí mať objem bežných bezpečnostných vankúšov. Je menší (640 × 280 mm) a až o 65 percent ľahší. Aj preto prebehne celá reakcia len za 20 milisekúnd a nevyžaduje si taký vysoký tlak. Namiesto „rozbušky“ si airbag vystačí s plynovým generátorom uloženým v schránke.

„Je to nový prístup ku konštrukcii airbagu. V priebehu roka sme testovali stovky prototypov, kým sme našli to správne riešenie. Výsledná konštrukcia kombinuje dve funkcie v jednej, čím šetrí miesto, hmotnosť aj počet súčiastok. Navyše sme mohli vďaka tomu posunúť palubnú dosku viac vpred, aby mal spolujazdec stále dostatok miesta na nohy,“ povedal na konto nového airbagu Sean West, šéfkonštruktér zádržných systémov Fordu.

Ford - kolenný airbag spolujazdca
Ford - kolenný airbag spolujazdca
+1Ford - kolenný airbag spolujazdca

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #kolenný airbag #Ford Mustag
Články podľa značiek