Toyota Prius 2016: Nový hybrid možno už vo Frankfurte

Štvrtá generácia najpredávanejšieho hybridu planéty klope na dvere. Nie je vylúčené, že ho uvidíme už vo Frankfurte nad Mohanom, hoci podľa doterajších informácií sa v súvislosti s premiérou skloňovalo skôr Tokio.

27.08.2015 12:00
Toyota Prius Foto:
Celkový výkon nového Priusu by mal stúpnuť len o 10 kW, na konečných 110. Spotreba bude, naopak, nižšia – len 2,5 litra benzínu na 100 km.
debata (1)

Japonská Toyota oznámila, že štvrtú generáciu Priusu predstaví presne 8. septembra. To znamená, že verejnosť by sa mohla s novým hybridom oboznámiť už na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Teda skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Nie je vylúčené, že k tomuto kroku doviedol automobilu únik oficiálnych fotografií na internete. V každom prípade pôjde o radikálnu zmenu. Nový Prius bude totiž prvou Toyotou postavenou na novej modulárnej platforme TNGA, prostredníctvom ktorej chce japonský výrobca znížiť vývojové náklady nových modelov až o 20 %.

Tvary Priusu sú diktované prísnymi zásadami... Foto: Toyota
Toyota Prius - 2016 Tvary Priusu sú diktované prísnymi zásadami aerodynamiky. Novinkou je, že verzia plug-in hybrid sa bude líšiť nielen väčšou zásobou akumulátorov, ale aj dizajnom prednej masky.

Na jednej strane to síce znamená opätovné priblíženie sa Priusu k bežnej sériovej produkcii, no na druhej aj zníženie ceny, a teda lepšiu dostupnosť hybridnej technológie väčšiemu počtu zákazníkov. Dizajnom však ostane plne autonómnym modelom. Zachová si karosériu liftback s veľkým výklopným zadným vekom a praktickým kufrom. Interiér má ponúknuť viac miesta ako doteraz. Veď do dĺžky pribudne 70 a do šírky 25 mm. V ponuke bude hybridná aj plug-in hybridná verzia, ktoré sa budú líšiť viac ako v minulosti. A to nielen technikou, ale aj dizajnom.

O pohon sa opäť postará kombinácia Atkinsonovho zážihového 4-valca (77 kW) s objemom 1,8 litra a elektromotor (66 kW). Oba prepojené cez bezstupňovú planétovú prevodovku. Vyzerá to teda skôr na evolúciu než zásadný technologický posun. Zníženie spotreby na 2,5 litra má vychádzať z nižšej hmotnosti, len 1 280 kg, lepšej aerodynamiky a účinnejšej rekuperácie pri brzdení. Plug-in hybrid dostane väčšiu zásobu li-ion akumulátorov, ktoré mu umožnia čisto elektrický dojazd do vzdialenosti 50 km, čo je približne dvojnásobok súčasného nabíjateľného Priusu.

Kedy sa nový Prius dostane do predaja, Toyota zatiaľ neprezradila. Najneskôr to však bude začiatkom budúceho roka. A to minimálne na domácom japonskom trhu.

Toyota Prius - 2016
Toyota Prius - 2016
+1Toyota Prius - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hybrid #plug-in hybrid #Toyota Prius #autosalón Frankfurt 2015
Články podľa značiek