Kia Sportage 2016: Žilinské SUV je odhalené. Vyzerá skvelo

Kia zverejnila prvé oficiálne snímky novej generácie SUV Sportage. Na informácie je však veľmi skúpa.

27.08.2015 16:30
Kia Sportage - 2016 Foto:
Nový Sportage bude mať dynamickejšie línie. Kým tigria maska sa posunula nižšie, svetlá putovali nahor. Tie denné sú zas inšpirované Ceedom GT.
debata (11)

Súčasnú generáciu Sportage uviedla Kia na trh v roku 2010. Aj vďaka inovatívnemu dizajnu z pera Petra Schreyera sa z nej stal bestseller. Aspoň z pohľadu Kie, pre ktorú je vôbec najpredávanejším európskym modelom. Ročne sa jej odbyt šplhá k 90-tisíc exemplárom. Vlaňajší facelift však naznačil, že kariéra tretej generácie sa pomaly blíži ku koncu a čoskoro nastane striedanie stráží. To nastane na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. A keďže premiéra je doslova za rohom, máme tu prvé oficiálne snímky.

Z interiéru zverejnila Kia zatiaľ len skicu. Má... Foto: Kia
Kia Sportage - 2016 Z interiéru zverejnila Kia zatiaľ len skicu. Má byť zariadený v duchu väčšieho Sorenta.

Žilinské SUV sa bude môcť opäť pochváliť veľmi príťažlivým dizajnom. Prednú časť s nízko situovanou tigrou maskou a vyššie umiestnenými svetlami prirovnávajú viacerí k Porsche Macan. To je snáď prehnané, ale športový esprit Sportage uprieť naozaj nemožno. Najmä, ak sú diódy denných svetiel po stranách nárazníka inšpirované Ceedom GT a Pro_ceedom GT. Tie zadné si zas požičali efektnú grafiku z konceptu Provo. Originálny zadný stĺpik Sportage ostal, zmizla však výrazná vertikálna chrómová lišta. Celkové línie sú mäkšie a oblejšie, čo môže naznačovať lepšiu aerodynamiku.

Zadné svetlá si vzali inšpiráciu z nedávneho... Foto: Kia
Kia Sportage - 2016 Zadné svetlá si vzali inšpiráciu z nedávneho konceptu Provo.

Kia je však na informácie mimoriadne skúpa. Nevieme rozmery, rázvor náprav ani technické údaje. Tajomstvom zostáva aj interiér. Má však ponúknuť výrazne kvalitnejšie spracovanie, blízke novému Sorentu. Na palube sa objaví dokonca audiosústava Harman/Kardo či indukčné dobíjanie mobilných tekefónov. Predpokladať môžeme, že pod kapotou sa objaví najnovšia technológia kórejského koncernu, vrátane nových preplňovaných benzínových motorov T-GDI a tiež nová dvojspojková prevodovka 7-DCT, ktorá sa už predstavila v novom Ceede. Šušká sa dokonca o 3-valci.

Typická silueta Sportage ostane. Na ceste si ho... Foto: Kia
Kia Sportage - 2016 Typická silueta Sportage ostane. Na ceste si ho jednoducho nepomýlite.

Vodidlom by mohli byť motory už predstaveného Tucsonu, s ktorým bude Sportage zdieľať platformu. To znamená 4-valce 1,6 T-GDI a diesely 1,7 CRDi a 2,0 CRDi. Výkonové rozpätie bude siahať od 85 do 136 kW. Silnejšie verzie ponúknu pohon oboch náprav. Viac sa však dozvieme až vo Frankfurte.

Kia Sportage - 2016
Kia Sportage - 2016
+4Kia Sportage - 2016

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sportage #autosalón Frankfurt 2015
Články podľa značiek