Lada Vesta Cross: Ruský 'Scout' najprv ako koncept z Moskvy

Rok po koncepte Lada Vesta prichádza Ruský AutoVaz na moskovský autosalón s konceptom Vesta Cross. Ten je nielen predzvesťou nového kombi, ale aj off-roadovo ladenej verzie so zvýšeným podvozkom a oplastovanou karosériou. A vyzerá výborne.

31.08.2015 06:00
debata (16)
Efektný crossover si vezme za základ novú Vestu... Foto: AutoVaz
Lada Vesta Cross Concept - 2015 Efektný crossover si vezme za základ novú Vestu Combi. Tá by sa mala objaviť na trhu už budúci rok.

Vlani v Moskve predstavila ruská automobilka nový sedan Vesta v podobe konceptu. Paradoxom je, že do predaja sa stále nedostal, hoci AutoVazu by v ťažkých časoch prepadu trhu vlial nový moderný model život do žíl. Stane sa tak ale už o pár týždňov. A nielen to. Z Vesty má vzniknúť celý modelový rad. Už v budúcom roku by sa mala objaviť verzia Vesta Combi a následne aj atraktívny crossover Vesta Cross. Predzvesťou oboch noviniek je práve koncept predstavený v Moskve.

Off-roadové zameranie je zrejmé na prvý pohľad.... Foto: AutoVaz
Lada Vesta Cross Concept - 2015 Off-roadové zameranie je zrejmé na prvý pohľad. Vďaka zvýšenému podvozku a ochranným plastom by mala Vesta zvládať aj ľahší terén. S pohonom 4x4 však nerátajte.

O výrobe Vesty Cross síce ešte nie je rozhodnuté, ale šéf automobilky Bo Andersson potvrdil, že šanca tu je. Práve Moskva má dať odpoveď na otázku, či by bol o „terénnu“ Vestu záujem. Berme to ale len ako marketingové klišé, pretože v Togliatti dobre vedia, že modely Kalina Cross a Largus Cross sa stali v Rusku doslova hitom. Tak prečo by nemala Vesta Cross nasledovať ich úspech. Na ruské pomery vyzerá naozaj k svetu. A navyše, nešlo by o drahú prestavbu. Vychádzať bude totiž zo sériového modelu, presnejšie Vesty kombi.

Zadné svetlá konceptu sú odlišné od sériového... Foto: AutoVaz
Lada Vesta Cross Concept - 2015 Zadné svetlá konceptu sú odlišné od sériového sedanu. Zdediť by ich malo aj nové kombi.

Využije teda platformu B koncernu Renault-Nissan, ktorú už zdieľajú napríklad Nissan Micra, Nissan Juke, Dacia Logan či Datsun B. Rozdiel je len v dizajne. Vesta Cross Concept dostala v porovnaní so sedanom väčšiu svetlú výšku, špecifické dvojfarebné disky kolies a oplastovaný podvozok. Nábehové hrany nárazníkov sú vytvorené zo strieborného plastu. Keďže ide o kombi, v porovnaní so sedanom sú nové aj delené zadné svetlá s efektnou grafikou. Pri pohľade zozadu si možno spomeniete na staršiu Alfu Romeo 156 Crosswagon, hoci v tomto prípade si môžete o pohone oboch náprav len snívať.

Interiér je vyšperkovaný oranžovými dekoráciami... Foto: AutoVaz
Lada Vesta Cross Concept - 2015 Interiér je vyšperkovaný oranžovými dekoráciami ladiacimi s lakom karosérie a modrým podsvietením prístrojov. Vidíme tu dokonca dotykový displej, s ktorým sa v prípade sériovej Vesty zatiaľ neráta.

O motoroch AutoVaz síce nič neprezradil, ale už dnes je zrejmé, že sériovú Vestu budú poháňať atmosférické benzínové 4-valce s objemom 1,6 litra a výkonom 64, 78 alebo 84 kW. A to ruskej proveniencie. Vzhľadom na modulárnu platformu nie je vylúčené, že koncept by mohol využiť aj niektorý z agregátov Renaultu alebo Dacie. Napríklad preplňovaný motor 1,2 TCe alebo dokonca diesel 1,5 dCi. Napokon, modernejšie motory Euro 6 budú nevyhnutnosťou v prípade, ak bude chcieť Lada zamieriť so svojimi novými modelmi na západ od svojich hraníc.

Lada Vesta Cross Concept - 2015
Lada Vesta Cross Concept - 2015
+17Lada Vesta Cross Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Lada #Lada Vesta #Lada Vesta Cross #autosalón Moskva 2015
Články podľa značiek