Audi Matrix OLED: Štyri kruhy predstavia 'organické' svetlá

Novú generáciu svetiel predstaví Audi zatiaľ len na koncepte e-tron Quattro, no čoskoro by sa mohla objaviť aj v sériovej výrobe. Klasické diódy nahradia organickými diódami OLED.

31.08.2015 13:00
Audi - svetlá Matrix OLED Foto:
Reflektory na báze OLED tvoria ploché zdroje svetla, ktoré nevyžadujú žiadnu optiku. Preto je ich možné tvarovať prakticky ľubovoľne. To iste poteší dizajnérov. Navyše sú úspornejšie ako klasické LED diódy.
debata

Podľa Audi znamenajú diódy OLED ďalší stupeň vo vývoji svetelných technológií. Zatiaľ sa s nimi ráta pri zadných svetlách. Organické svetlo emitujúce diódy obsahujú dve priehľadné elektródy s vrstvami organických polovodičových materiálov s hrúbkou menej než tisícina milimetra. Tieto sú aktivované nízkym jednosmerným napätím ( 3 – 4 V). Vtedy sa diódy rozsvietia, pričom farba svetla závisí od molekulárnej štruktúry zdroja.

Sú to ploché zdroje svetla, na rozdiel od bodových zdrojov, akými sú napríklad klasické LED diódy, tvorené polovodičovými kryštálmi. Výhodou je homogenita svetla a možnosť plynulej zmeny intenzity. Svetlá OLED pritom nevrhajú žiadne tiene a zaobídu sa bez akejkoľvek optiky. Vďaka tomu sú ľahšie a úspornejšie. Navyše nevyžadujú žiadne chladenie. Vďaka flexibilným podkladovým materiálom môžu byť tvarované trojrozmerne, čím otvárajú nové možnosti dizajnérom.

Tým príde vhod aj možnosť rozdelenia na viacero malých plôch s rôznou intenzitou a farbou svetla, takže kreativite sa medze nekladú. Audi však nie je prvou automobilkou, ktorá sa pochváli touto technológiou. Nedávno sme totiž mali možnosť vidieť podobné svetlá na štúdii BMW 3,0 CSL Hommage, ktorá sa predstavila na prehliadke elegancie Concorso d’Eleganza na brehoch talianskeho jazera Como.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #oled #Audi Matrix #Audi Matrix OLED #svtelá #diódy
Články podľa značiek